GüncelKariyer
Trend

Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?

Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler Tekstil Mühendisi olabilir?

 Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar?

Tekstil mühendisleri, başta iplik, kumaş ve konfeksiyon fabrikaları olmak üzere hem imalat sektöründe çalışabilir, hem de işletmelerin tedarik, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışabilmektedirler.

Tekstil mühendisliği, meslek olarak günümüzde hala geçerliliğini koruyan, iyi yetişmiş ve bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilere oldukça iyi bir gelecek vadeden mesleklerden birisidir.

Sektörün imalat ayağında en güçlü olduğu şehirler Denizli, Bursa, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve İstanbul’dur.

Denizli ve Bursa’da daha çok ev tekstili, havlu, nevresim, döşemelik kumaş üzerine fabrikalar yoğunluktadır.

Diğer şehirlerde ise ağırlıklı olarak giyim sektörü alanında üretim yapan fabrikalar yer almaktadır.

Üniversitelerde genellikle 3 ana alanda eğitim verilir;

Tekstil teknolojisi: İplik, dokuma örme, triko örme gibi alanlarda uzmanlaşmış personel yetiştirir. Daha çok tekstil makineleri üzerine eğitim verilir. Zaman zaman makine mühendisleri de bu alanda çalışabilmektedirler.

Tekstil kimyası: Boya, baskı, yıkama gibi alanlarda eğitim verir. Tekstilin tüm kimyasal işlemleri bu bölümde eğitim alan kişilere detaylı bir şekilde öğretilir. Kimya mühendisleri de bu alanda çalışabilmektedirler.

Tekstil Konfeksiyon: Bu alanda eğitim alan kişiler daha çok hazır giyim alanında, konfeksiyon işletmelerinde çalışmaktadır. Kesim-dikim-kalıp hazırlama gibi alanlarda eğitim alırlar.

Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?
Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?

Kimler Tekstil Mühendisi olabilir? Tekstil Mühendisliği zor bir meslek midir?

Tekstil mühendisliği Fen-Matematik puanına göre öğrenci alan bir bölümdür. Çalışma hayatında başarılı olmak isteyen Tekstil mühendislerinin sahip olması gereken karakteristik ve eğitsel donanımlar aşağıdaki gibidir;

  • Olmazsa olmaz en önemli donanım yabancı dildir. İngilizce kesinlikle üniversite bitmeden öğrenilmiş olmalıdır. Eğer yapılabilirse mutlaka yanına ikinci bir dil eklenmelidir. Üniversitelerde hala ikinci dil olarak Almanca işaret edilmekte ancak kesinlikle Almanca artık geçerli bir dil değildir. Sektörde çalışan tüm Almanlar rahatlıkla İngilizce konuşabilmektedir. İkinci dil seçeneği olarak tavsiyemiz; 1. sırada Çince, 2. sırada Rusça, 3. sırada ise İspanyolca gelmektedir.
  • Sektörde çalışmaya başlayanlar ilk başta asistan olarak, daha sonra ise uzman seviyesine yükselmektedir. Ancak daha ileri gidebilmek için kesinlikle liderlik vasıflarına sahip olunmalıdır. İnsanları etkileyebilme, ikna edebilme, fikirleri doğrultusunda peşinden sürükleyebilme yeteneğinin olması gerekmektedir.
  • Tekstil mühendisleri analitik düşünce yeteneğine sahip olmalı, 3 boyutlu düşünebilme becerisini gösterebiliyor olmalıdırlar,
  • Ekip yönetimine uyum sağlamalı, zor insanlarla birlikte çalışabilmeli, bir ekibin üyesi olarak işin bir parçasının sorumluluğunu alıp sonuçlandırıp diğer kısımları ile birleştirilmek üzere ekip üyeleri ile ortak çalışabilme yetkinliğine sahip olmalı,
  • Strese dayanıklı olmalı, esnek çalışma saatlerine hazır olmalıdırlar. Sektördeki çoğu işletmelerde hafta sonu da çalışma vardır. İdari çalışanlar cumartesi de çalışabilmektedirler. Akşam mesaileri uzayabilmektedir.
  • İthalat-ihracat yapan bir çok işletmenin satış pazarlama departmanlarında çalışanlar sık sık yurtdışı seyahatleri yapmak durumundadır. Gerek tedarikçi ve müşteri ziyaretleri, gerekse fuar ziyaretleri olmak üzere hem Avrupa ülkelerine hem de Asya ve Afrika ülkelerine seyahat kaçınılmazdır.
  • Özellikle fabrika ortamlarında çalışanlar çok fazla eğitimsiz yada düşük eğitimli insanlarla muhatap olmak zorunda kalacaklardır. Çevrelerindeki insan çeşitliliği önem arz eden kişiler bu durumu göz önünde bulundurmalıdırlar.
  • Sosyal çevresi geniş olan ve iş dışında hareketli bir sosyal yaşantısı olanlar mecburen İstanbul-İzmir gibi büyük şehirleri tercih etmek durumundadırlar.
  • Sektördeki bir çok tekstil firması maalesef kurumsallaşamamış ve hala amatör bir şekilde yönetilmektedir. Buralarda çalışan kişilerin hem sosyal imkanları daha düşük, hem ödemeleri düzenli yapılmaz, hem de kariyer planlaması işverenin pek de umurunda olmaz. Bu yüzden iş yeri seçimi çok iyi yapılmalı, kurumsal firmalar tercih edilmeye çalışılmalı.

Tekstil mühendisliği alanında kariyer yapmak isteyenlerin mutlaka aşağıdaki yazılarımızı incelemelerini öneririz.

Tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği

Tekstil Mühendisleri nerelerde çalışır? Tekstil mühendisleri ne kadar para kazanır?

Sorularınız için aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

Forum Portalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu