GüncelKariyer

Tekstil mühendisliği ve tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği

İçindekiler

Tekstil mühendisliği ve sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği nedir?

Tekstil sektörünün geçmişi ve bugünü

Tekstil sektörü, 1980-2000 yılları arasında en iyi dönemini yaşayan, bu dönemde üniversiteden mezun olan öğrencilerin daha diplomasını almadan iş sözleşmelerini yaptığı, mezun olanların direkt yönetici pozisyonlarında işe başladığı dönemlerdi bu yıllar.

O dönemde, Türkiye’nin en büyük ihracat kalemini oluşturan tekstil sektörü, yüksek kar marjlarından dolayı herkesin iştahını kabartmış ve işi bilen bilmeyen herkesin bu sektöre yönelmesine neden olmuştu.

Ancak 1999 yılında tüm dünya çapında gerçekleşen global ekonomik krizden en büyük yarayı alan tekstil sektörü o dönemde iyi yönetilemeyen bir çok fabrikanın kapanmasına neden olmuş ve binlerce işsiz insanın açıkta kalması ile sonuçlanmıştı.

2000 yılından sonra devlet politikalarının değişmesi, tekstil sektörünün daha geriye atılarak elektronik, otomotiv, inşaat gibi sektörlere ağırlık verilmesi ile artık her geçen yıl sektörde daralma devam etmiş ve 2015 yılına kadar küçülme devam etmiştir.

Tekstil sektörü gibi emek yoğun ve istihdama maksimum katkı sağlayan bir sektörde bu kadar ciddi küçülme başta işsizliğin ciddi anlamda artmasına, daha sonra da özellikle tekstil maddelerinin ithalatındaki artış dolayısı ile cari açığın çığ gibi büyümesine yol açmıştır.

Bu durumu gören hükumet, düğmeye basmış ve çeşitli gümrük vergileri getirerek ithalatı düşürmeye, yurtiçi üretimi desteklemeye ve bu yollarla istihdamı arttırmak için ciddi adımlar atmaya başlamıştır.

Son yıllarda alınan bu önlemlerle günümüzde Tekstil Mühendisliği, her geçen gün sayısı artan tekstil fabrikaları sayesinde, alanında iyi yetişmiş gerek uzman gerek yeni mezun Tekstil mühendisi ihtiyacı dolayısı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümlerden birisi konumundadır.

Tekstil mühendisliği ve tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği
Tekstil mühendisliği ve tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği

Tekstil Mühendisliği hangi alanlarda iş yapan bir meslektir? Tekstil mühendisliğinin geleceği nasıldır?

Tekstil sektörü her ne kadar son bir kaç yılda hızla büyümeye başlamış olsa da uzun yıllar bu şekilde devam etmeyecektir. Burada kastettiğimiz daha çok işin imalat kısmıdır.

Bundan 20 sene öncesine baktığımız zaman ucuz iş gücü ve devlet desteği sayesinde dünyanın en büyük tekstil üreticisi konumundaki Türkiye, artık bu gücünü kaybetmiş durumdadır. Sektör artık az gelişmiş uzak doğu ülkelerine kaymış durumdadır. Başta Çin olmak üzere, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Mısır, Fas, Tunus dünyada önde gelen tekstil üreticisi ülkelerin başında gelmektedir.

Pazardaki bu yönelimin tabi ki en büyük nedeni işçilik fiyatlarındaki artıştır. Günümüzde Türkiye’de asgari ücret yaklaşık 400 usd iken Bangladeş’de bu rakam yaklaşık 50 usd, Pakistan’da 100 usd, Mısır’da 200 usd civarlarındadır.

Bu ne anlama geliyor?

Türkiye’de bir pantolon için 12 Euro ödeyen bir Avrupalı aynı pantolonu bu ülkelerden %50-70 daha ucuza alabilmektedirler. Bu durumda neden bizi tercih etsinler ki?

Tek bir sebep var. O da mesafe..

Hızlı üretim istedikleri işler için Türkiye’ye geliyorlar, zamanları varsa Uzakdoğu’ya gidiyorlar.

Dünya şartları böyle iken Türkiye’de tekstil-konfeksiyon imalat sektörünün büyümesini beklemek çok da akıllıca değildir.

Peki Tekstil mühendisliği neden hala tercih edilebilir bir meslek dalı? Neden yeni üniversiteye başlayacaklara tavsiye ediyoruz?

Aslında sebep çok net. Bizden 20 sene önce Avrupa ve Amerika ne yapıyorduysa biz şu anda onu yapıyoruz. Bundan 2o sene sonra da, şu anda Avrupa ve Amerika’da tekstil sektörü ne durumda ise Türkiye o durumda olacak.

Yani özetle; bu işin asıl hamallığı dediğimiz emek yoğun kısmı az gelişmiş ülkelere kayacak, RETAIL dediğimiz Perakende kısmı Türkiye’de büyüyecek. Markalaşma her geçen gün artacak, dünyanın hemen hemen her ülkesinde artık Türk tekstil markaları yer almaya başlayacak. Yani bizler işi Türkiye’den yönetip, az gelişmiş ülkelerde üretim yaptırıp tüm dünyada satışa sunacağız.

Şu anda Mavi Jeans, Colin’s, LTB, Koton, Lcwaikiki, Defacto, Hatemoğlu gibi daha bir çok markanın yüzlerce mağazası var yurt dışında. Sadece Lcwaikiki’nin 350 yurt dışı mağazası var ve 2023 yılında 1500 mağaza hedefleri var. Aynı şekilde Koton ve Defacto inanılmaz hızlarla yurtdışında büyüyen değerli markalarımız.

Önümüzdeki yıllarda bunlara bir çok yenisi daha eklenecek ve bu firmalarda gerek mağazacılık alanında gerekse genel merkezlerinde tasarımdan, satın almaya, pazarlamadan, planlamaya, ürün geliştirmeden kaliteye kadar onlarca farklı departmanlarda yüzlerce farklı pozisyonlarda çalışacak gerçekten iyi yetişmiş, bu alanda kariyer yapmak isteyen tekstil mühendislerine ihtiyaç duyulacaktır.

Tekstil mühendisliği alanında kariyer yapmak isteyenlerin mutlaka aşağıdaki yazılarımızı incelemelerini öneririz.

Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?

Tekstil Mühendisleri nerelerde çalışır? Tekstil mühendisleri ne kadar para kazanır?

Sorularınız için aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

Forum Portalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu