Yatırımlar

Çay Ocağı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

İçindekiler

Çay Ocağı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

Gündelik yaşamın olmazsa olmazı, insanların buluşma ve zaman geçirme mekanları arasında yer alan çay ocakları, iş kurmak isteyen ya da ek iş düşünenler için de önemli bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Çay ocağı açmak maliyeti ve kar marjı başlıklı haberimiz, çay ocağı açmak isteyenler için adeta bir yol gösterici, bilgilendirici bir metin olarak kaleme alınmıştır. “Çay ocağı açmak istiyorum” diyenler için içeriğimizde; çay ocağı açmak için ruhsat nereden alınır, çay ocağı açmak için gerekli belgeler ve çay ocağı açmak için gerekli evraklar nelerdir, çay ocağı açmak için gerekenler listesi ile çay ocağı açmak için KOSGEB destek ya da kredi verir mi gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çay Ocağı Nasıl Açılır?

Çay ocakları; günlük nakit akışının sağlandığı, müşteri potansiyelinin yüksek olması durumunda da hatırı sayılır gelir elde etme imkanı sunan iş yerleri arasında bulunmaktadır. Çay ocağı açabilmek için gerekenleri genel başlıklar halinde listeledikten sonra bu maddeleri içeriğimiz devamında detaylandıracağız. Çay ocağı açmak için şunlara dikkat etmek gerekir.

  • Çay ocağı açılacak mekan
  • Çay ocağı için gereken yasal izinler
  • Çay ocağı için gereken maliyetin hesaplanması
  • Çay ocağı konsepti belirlenmesi ve buna uygun lokasyon seçimi
  • Çay ocağı için gereken malzemeler listesi ve bunların tedarik edilmesi
  • Çay ocağı yatırımı için gereken likiditenin sağlanması
  • Duyuru, ilan ve reklam çalışmaları

Çay Ocağı Nereye Açılır?

Çay ocağı açarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi hiç şüphe yok ki çay ocağı açılacak mekandır. Çay ocağı açılacak mekan, çay ocağı için yapılacak yatırımın geri dönmesi ve yatırımcının gelir elde edebilmesi için ilk şart gerekli olan koşuldur. Çay ocağı açılacak mekan insan sirkülasyonunun çok yoğun olduğu bir bölge olmalıdır. Bu gibi yerler; adliye vb. resmi kurum ve kuruluş yakınları, stadyum vb. gibi spor karşılaşmalarının gerçekleştirildiği mekan çevreleri, şehirlerin en işlek caddeleri, taşıt trafiğine kapalı ve yayaların rahatça dolaşabildikleri alanlar ile öğrenci ya da belirli meslek gruplarının toplandığı yerler olarak sıralanabilir.

Çay Ocağı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı Ne Kadar?

Çay ocağı açma maliyeti pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Hem çay ocağı açmanın maliyeti hem de çay ocağının kar marjı şu maddelere bağlı olarak farklılık arz edecektir.

  • Çay ocağının açılmasının düşünüldüğü bölgedeki dükkan kiraları, çay ocağı açma maliyetini doğrudan etkilemektedir.
  • Çay ocağı için gereken malzemelerin temini gider kalemleri arasında yer almaktadır.
  • Çay ocağı açılacak dükkanın konsepti ve bu konsepte uygun iç mekan düzenlemesi başlangıçta yüklü bir gider kalemini oluşturacaktır.
  • Çay ocağı için gereken; elektrik, su, doğalgaz vb. aboneliklerin alınması için gereken depozito, hizmet açtırma ücreti vb. gibi gider kalemlerini de hesaba katmak gerekmektedir.
  • Çay ocağı açıldığında vergi mükellefi olunacağından muhasebe giderlerini de hesaba katmak gerekmektedir.

Çay ocağı açmak için ortalama bir gider hesabı yapmak gerekirse;

  • Dükkan kirası 2000 TL + 1 kira depozito 2000 TL
  • Dükkan konsepti, bakım, onarım ve tadilat için gereken meblağ 3000 TL
  • Çay ocağı için gereken malzemeler temini ortalama 3000 TL
  • Elektrik, su, doğalgaz vb. aboneliklerin alınması işlemleri 1000 TL
  • Muhasebe masrafı, yasal giderler için harcamalar, nakliye vb. ek giderler 2000 TL

Yukarıda saydığımız gider kalemleri toplanıldığında karşımıza 13 bin TL gibi bir rakam çıkmaktadır. Bu tutar, dükkanın metrekaresine, lokasyonuna ve bakım durumuna göre aşağı ya da yukarı yönlü revize edilebilecektir. Çay ocağı açmak için yeterli sermayesi bulunmayan kişiler bunun için KOSGEB’e başvurabilir ya da Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na başvurarak bu konuda nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda bilgi alabilirler. Tüm bunlara ek olarak bankadan kredi çekmek de çay ocağı açmak için bir başka seçenek olabilecektir.

Çay Ocağı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

Çay Ocağı Kar Marjı Ne Kadar?

Çay ocağı kar marjı oldukça yüksektir. Zira çay ocağı açılış sürecinin akabinde yoğun giderleri olan bir işletme değildir. 1 bardak küçük çay piyasada minimum 1 TL ile maksimum 6-7 TL bandı arasında değişiklik gösteren fiyatlara satılmaktadır. Kupa ya da fincan çay olarak tabir edilen büyük boy bardaklarda satılan çaylar ise minimum 3, maksimum 12 TL bandında satılmaktadır. Çay ocağı açmak karlı mı sorusunu yöneltenler için örnek bir hesaplama yapmakta yarar var…

Güncel çay fiyatları piyasada 1 KG siyah çay için 25 lira ila 40 lira bandında yer almaktadır. 1 KG küp şeker de yine piyasada 5 TL ile 10 TL arasında satılmaktadır. 1 KG küp şeker içerisinde 350 ile 400 arası küp şeker bulunmaktadır. Ayrıca 1 KG çaydan 400 çay bardağına yakın çay çıkmaktadır. Her bir bardak çay için 2 küp şeker konulduğu hesap edilirse: Ortalama 1 KG çay için 30 TL baz alındığında, 2 KG Küp şeker için de 15 TL gibi bir fiyat üzerinden toplam 45 TL çay ve şeker maliyeti çıkacaktır.

45 TL’lik çay ve şeker maliyetinin üzerine günlük 45 TL’lik deterjan, su, elektrik, dükkan ısıtma/soğutma gideri, kırılması muhtemel bardak gideri eklenmelidir. Her 400 bardak çay için 80 TL de eleman masrafı ve 30 TL de dükkan kirası eklemek uygun olacaktır. Bu durumda 400 bardak çay 200 TL’ye mal olacaktır. Her bir bardak küçük çay ortalama 2 lira seviyesinden satıldığında; elde edilecek gelirin 50 kuruşu KDV, stopaj ve muhasebe giderleri olarak işletmeye yansıyacaktır. Bardak başına 50 kuruş çay ve işletme masrafı ile 50 kuruş da vergi vb. giderler eklendiğinde maksimum maliyet bardak başına 1 lira olarak karşımıza çıkacaktır. Bu durumda 2 liraya satılan her bir bardak çaydan işletme 1 lira gelir elde edebilecektir. Dolayısıyla çay ocağı kar marjı yüzde 100 dolaylarındadır denilebilir. Bir işletme günde 400 bardak çay satmayı başarırsa yaklaşık 400 TL kazanç sağlayabilecektir. Bu meblağ, haftada 1 gün kapalı olan çay ocağında aylık 25 çalışma günü için 10 bin TL gelir elde etme anlamına gelmektedir. Üstelik bu meblağ sadece çay satışı üzerinden ulaşılan sonuç olup; meşrubat, soğuk ya da sıcak diğer içecekler, tost, gözleme vb. yiyecekler satılarak elde edilecek gelir çok daha üst noktaya da çekilebilir. Çay ocağının bulunduğu bölgedeki insan sirkülasyonuna göre bahse konu gelirin aşağı ya da yukarı yönlü farklılık gösterebileceği de gözden kaçırılmamalıdır.

Çay Ocağı Açmak İçin Ruhsat Nereden Alınır?

Çay ocağı açmak için gerekli ruhsat, çay ocağı açılacak mekanın sınırlarında bulunduğu belediyeden alınmaktadır. Sırasıyla; belde belediyeleri, ilçe belediyeleri, il belediyeleri ya da büyükşehir belediyeleri bu konuda yetkilidir.

Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Belgeler!

Çay ocağı açmadan önce tamamlanması gereken bazı yasal prosedürler bulunmaktadır. Bahse konu yasal prosedürler için bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Çay ocağı açmak için belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı onaylı sureti (aslı gibidir damgası ya da aslının belediyeye ibrazı)
  • İkametgah ilmühaberi
  • Ustalık belgesi ve 2 adet fotoğraf
  • Çay ocağı açılacak dükkanın tapu fotokopisi
  • Çay ocağı açılacak kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter onaylı sureti
  • İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu
  • Yapı kullanma izni kağıdı
  • Cumhuriyet Savcılığından alınacak yakın tarihli sabıka kaydı
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Esnaf Odası veya Ticaret Odası kaydı fotokopisi
  • Elektrik, su, doğalgaz abonelikleri
  • Sigorta veya BAĞ-KUR belgesi

Yukarıda sıralanan belgeler genel olarak pek çok yerde uygulanan yasal prosedürler olup; bölgeden bölgeye bu belgelerde ufak farklılıklar olabilmektedir. Bu nedenle çay ocağı açmak için gereken evraklar listesi için nihai bilgiyi başvuru yapacağınız belediyeden almakta ya da söz konusu belediyeye teyit ettirmekte yarar bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :

Avm’de Stand Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

Alabalık Tesisi Kurmak Maliyeti ve Kar Marjı

Çorbacı Dükkanı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı

Balık Çiftliği Kurmak Maliyeti ve Kar Marjı

Börekçi Dükkanı Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Büyük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir? Kar Marjı Nedir?

Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

Para Kazandıran Siteler

En Karlı İşler-Karlı İş Sektörleri 2021

Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri Nelerdir?

Forum Portalı

Çay Ocağı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? Çay Ocağı Açmak İçin Gerekenler!

Çay ocağı açmak için gerekli malzemeler kısaca şu şekildedir:

  • Tabure, masa, sandalye vb. (Düşünülen iç mekan dekorasyonuna uygun ürünler)
  • Tezgah, gerektiği kadar raf sistemi, dolap
  • Su kazanları, demlikler, gerekli haller için semaver vb.
  • Tost vb. satılacaksa bunun için tost makinesi, soğuk içecek satılacaksa bunun için buzdolabı.
  • Bardaklar, fincanlar, çay bardağı takımları ile çay tabakları ve çay kaşıkları
  • Şekerlik, çay ocağı açık alana sahipse kül tablası
  • Temizlik malzemeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu