Kariyer

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler. Geleceğin Meslekleri

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler. Geleceğin Meslekleri

Özellikle üniversite tercih dönemlerinde adayların gündemini belirleyen konuların başında doğru meslek seçimi gelmektedir. Gençler hayatları boyunca yapacakları işi belirlerken büyük kafa karışıklıkları ve kararsızlıklar yaşamaktadırlar.

İçindekiler

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru meslek seçimi yapabilmek için farklı faktörlerin göz önüne alınması gerektiği bir gerçektir.

Sevilen meslekte başarılı olunacağı ve başarılı olunan mesleğin sevileceği göz önüne alındığında; kişi öncelikle hem karakterine hem de yeteneklerine uygun bir sektöre yönelmelidir. Bunun için rehber öğretmenlerden, danışmanlardan ve özel testlerden yararlanılabilir.

İkinci sırada istenilen meslekler hakkında bilgi toplamak gelmektedir. Meslek hakkında internetten araştırma yapmak, tanıdıklara sorular sormak, ÖSYM gibi kuruluşların hazırladığı kılavuzlardan yararlanmak bu aşamada yapılacak şeyleri oluşturmaktadır. Mesleklerin avantajları, dezavantajları ve maddi getirileri gibi bilgilere bakarak eleme yapılmalıdır.

Son olarak ülkede ve dünyada mesleğe duyulan talep ile mesleğin geleceği dikkate alınmalıdır.

Kazançlarına Göre Meslekler, Maaşlar

Kamu ile özel sektör arasında işe alınmak, çalışma şartları, emeklilik gibi hususlarda olduğu gibi maaşlarda da farklılıklar bulunmaktadır.

Kamuda memur maaşları 3050 TL’den başlamakta ve emekliliğe kadar kıdeme bağlı olarak yükselme göstermektedir ancak minimum maaş ile maksimum maaş arasında özel sektördeki gibi bir uçurum söz konusu değildir. Maaşın her ay yatma güvencesi vardır, bunun yanında özel durumlar hariç işten çıkarılma yaşanmaz.

Kamuda çalışmak denilince akla direkt olarak devlet memurluğu, öğretmenlik, akademisyenlik, genel müdürlük gibi meslekler gelmektedir. Kamu mesleklerinin aylık minimum ve maksimum maaşları 2018 yılı itibariyle şöyledir:

Öğretmen 3.290 – 3.844 TL
Polis Memuru 2.721 – 4.457 TL
Memur (Üniversite Mezunu) 3.387 TL
Hemşire (Üniversite Mezunu) 4.124 TL
Uzman Doktor 6.568 TL
Genel Müdür 10.507 TL
Avukat 5.377 TL
Mühendis 5.634 TL
Veteriner 4.282 – 5.491
Mimar 3.943 – 4.545
Müsteşar 11.978 TL
Araştırma Görevlisi 4.656 – 4.770 TL
Yardımcı Doçent 5.143 – 5.172 TL
Doçent 5.355 – 6.364 TL
Profesör 7.407 – 8.532 TL

Özel sektörde 2000 TL’den başlayan maaşlar kişinin performansına bağlı olarak 20.000 TL’ye ve hatta daha yukarısına bile çıkabilmektedir. Dezavantajı ise işten çıkartılmamanın ve maaşın düzenli olarak yatmasının güvence altında olmamasıdır.

Özel sektörde maaşlar oldukça değişken olduğu için net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak sektörlere göre ortalamaya vurulduğunda ortaya şöyle bir tablo çıkmaktadır:

Üst Düzey Yönetim 8.500-145.000 TL
İnsan Kaynakları 3.250-34.000 TL
Bilgi İşlem 3.000-34.000 TL
Satış 2.750-39.000 TL
Pazarlama 4.000-38.000 TL
Hukuki & İdari İşler 2.800-61.750 TL
Finans 2.750-39.000 TL
Lojistik 3.850-33.500 TL
Üretim 3.500-34.000 TL

Yıllık kazançlarına göre en çok kazandıran meslekler üst düzey yönetici, radyolog, cerrah, noter, mali müşavir olarak sayılmaktadır. Türkiye’de en çok para kazandıran on meslek ve yıllık gelirleri:

Üst Düzey Yönetici 360.000 TL
Radyolog 350.000 TL
Cerrah 310.000 TL
Noter 260.000 TL
Mali Müşavir 260.000 TL
Kardiyolog 360.000 TL
Psikiyatr 210.000 TL
Muhasebe Müdürü 200.000 TL
Patolog 220.000 TL
Anestezi Uzmanı 210.000 TL

Tabii ki bu tablonun mesleğini en iyi şekilde yapan, kıdem ve deneyim sahibi kişilerin kazançlarını yansıttığı unutulmamalıdır.

Devlette çalışılan süreye bağlı olarak maaşlar artarken özel sektörde mesleğini iyi yapan bir kişi hızlı bir şekilde yükselebilmektedir.

İşsizlik Oranının En Düşük Olduğu Meslekler

2018 yılında TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan değerlendirmeye göre işsizlik oranının en düşük olduğu mesleklerden ilki %79 istihdam oranı ile mühendisliktir. İstatistiklere göre her 10 mühendisten 8’i iş bulmaktadır. Mühendisliği takriben veterinerlik ve sağlık hizmetleri gelmektedir. İşsizliğin düşük olduğu diğer meslekler güvenlik hizmetleri, hukuk, mimarlık, inşaat ve fiziki bilimler olarak sıralanmıştır.

İşsizliğin en yüksek olduğu meslekler ise gazetecilik, sanat, ulaştırma hizmetleri ve çevre korumadır.

Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin Kazançlı Sektörler

Kurallara bağlı kalarak çalışmak istemeyen, girişimci ruha sahip bireyler için kendi işini kurmak her zaman çekici bir alternatif olmuştur. Sizin için birkaç iyi fikri derledik.

Kendi işini kurmak isteyenlere en çok kazanç sunan sektörlerin başında son yıllarda hızla gelişerek neredeyse bütün sektörlere adapte olmuş teknoloji gelmektedir.

Mobil pazarlarda satılmak üzere uygulama geliştiriciliği, senelik %30 büyüme oranına sahip bir meslek haline gelmiştir. Sipariş üzerine yapılabileceği gibi yeni bir fikri hayata geçirmek için de iyi bir yöntem olan mobil uygulama geliştiriciliği ekip çalışmasıyla ya da bireysel olarak yapılabilir.
Xcode, Eclipse gibi farklı geliştirme programlarını bilmek ve yazılım dillerine hakim olmak büyük bir avantajdır, bunun yanında kod bilmeden mobil uygulama geliştirmenize olanak sağlayan sanal platformlar da bulunmaktadır. Uygulama türleri oyunlar, egzersiz, sosyal medya gibi aklınıza gelebilecek her şey olabilmektedir.

Franchising yani bir markanın “bayiliğini” açmak, son dönemde oldukça yaygın bir girişimciliktir. Yaygınlaşmış bir markanın denenmiş uygulama sistemi yasal olarak birebir şekilde alındığı için işletmenin zarar etme olasılığı minimumdur. Bunun yanında franchising alan tarafın mal temini franchising veren tarafça karşılanır, işletmenin iç mimarisi markanın diğer mekanlarına göre belirlenir. Bu da işletme sahibinin pek çok masraf ve sıkıntıdan kurtulması anlamına gelmektedir.

Yabancı diliniz kuvvetli ise bağımsız bir şekilde çeviri yaparak para kazanabilirsiniz. Uluslararası çalışan pek çok şirket çevirmenlere ihtiyaç duymaktadır.

Geleceğin Meslekleri

Günümüzde mühendislik, doktorluk, terapistlik ve akademisyenlik gibi meslekler hem Türkiye’de hem de yurt dışında oldukça revaçta. Araştırmalar, gelecekte bu mesleklere duyulan talebin yerini teknolojiye dayalı mesleklere bırakacağını ortaya koyuyor.

İTÜ Rektörü’nün yaptığı açıklamaya göre gelecek yıllarda adını sıkça duyacağımız ve prestij kazanacak meslekler şu şekilde: Endüstriyel veri bilimciliği, robot koordinatörlüğü, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisi, 3D yazıcı mühendisi, endüstriyel kullanıcı arayüzü tasarımcılığı, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı.

Dijitalleşen dünyada en çok rağbet görecek meslekler başta yazılım olmak üzere teknolojinin her alanında büyük bir yetkinlik gerektirmeleriyle ön plana çıkıyor.

Doğru meslek seçimi nasıl yapılır ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Konu ile ilgili olarak aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir. Daha fazla bilgi almak yada görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Geleceğin En Çok Kazandıran Meslekleri Nelerdir? Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Tekstil Mühendisliği Nedir? Tekstil Mühendisleri Ne Iş Yapar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu