GüncelHukuk

Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır?

Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır?

Özel hukukumuzun alt kısımlarından biri olan miras hukuku, gerçek kişilerin ölümü veya gaipliği halinde bu kişinin mal varlığının kimlere ve ne şekilde intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Miras hukuku ile ilgili pek çok soru karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan bazıları kimler mirasçı olabilir? Miras ne zaman mirasçılara intikal eder? Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır? gibi sorulardır.

Mirasla ilgili yaşanan sorunlardan biri de vefat eden bir kişinin terekesinin (borç ve varlıklarının) öğrenilmesidir. Peki, bunu hangi yollardan öğrenebiliriz? Genellikle vefat eden kişiler ölmeden önce mal varlıklarını ve borçlarını düzenledikleri vasiyetname aracılığıyla mirasçılarına bildirebilmektedir. Fakat zamansız ölümler ve vefat etmeden önce vasiyetname düzenlememiş kişilerin mal varlığını öğrenmek için farklı yollar izlenmektedir.

İçindekiler

E-Devlet İle Mal Varlığı Sorgulaması Yapabilirsiniz

Bilindiği üzere internet hayatımızın pek çok noktasında işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Söz konusu işlemlerden bir tanesi de e-devlet üzerinden mal varlığı sorgulanmasıdır. E-devlet üzerinden yapılacak sorgulamayla kişinin bütün mal varlığı buradan görülebilmektedir. Eğer vefat eden kişinin e-devlet şifresi bilinmiyorsa bu yolun izlenmesi pek mümkün değildir.

Mal Varlığı Öğrenmenin Aşamaları

Vefat eden kişinin ne kadar mal varlığının olduğunun çözümlenmesi için derin bir araştırma yapılması gerekmektedir. Mirasçıların vefat eden kişinin mal varlığının öğrenilmesi konusundaki süreci dikkatli ve doğru şekilde ilerletmesi önemlidir.  Aksi takdirde mirasın tamamı öğrenilmezse mal varlığında kayıp yaşanabilmektedir. Vefat eden kişinin mal varlığını öğrenmek için aşağıdaki yolları sırasıyla takip etmeniz gerekmektedir.

  • Kişinin vefat ettiğine dair nüfus müdürlüğünden ölüm belgesi alınmalıdır.
  • Ölüm belgesini alındıktan sonra tüm mirasçılarla birlikte kişinin taşınır ve taşınmaz mallarının olduğu düşünülen tapu, banka şubesi vb. yerlere tek tek başvurarak mal varlığını öğrenmek istediğinizi beyan etmelisiniz.
  • Bankalara ve tapuya verilen dilekçelerin sonuçları geri size yazılı bir şekilde iletilecektir.

Tabi mirasçılar için bu süreç zorlu ve karmaşık olabilmektedir. Zira birçok bürokratik sürecin doğru bir şekilde ilerletilebilmesi gerekmektedir. Mirasçıların bu süreci doğru bir şekilde yürütebilmesi ve mal varlığında bir kayıp yaşanmaması için alanında uzmanlaşmış tecrübeli bir miras avukatına danışmaları tavsiye edilir.

Ölen Kişinin Mirasının Öğrenilmesi Neden Önemlidir?

Mirasçıların vefat eden kişinin mal varlığını öğrenmesi mirasın ne kadar olduğu veya olası bir durumda mirasın borca batık olması durumundan önemlidir. Çünkü vefat eden kişi mirasçılarına mal varlığı bıraktığı gibi borçta bırakabilmektedir. Bu durum vefat eden kişinin borçlarının silinmemesiyle alakalıdır. Ancak mirasçılar isterlerse mirası reddebilirler.

Bunun için tek yapmaları gereken vefatın ardından üç ay içinde bu durumu sulh hukuk mahkemesine sözlü veya yazılı şekilde beyan etmeleri gerekmektedir. Veraset ilamının alınmasıyla beraber tüm miras koşulsuz olarak reddedilmiş sayılacaktır.

Ölen Kişinin Mal varlığı Öğrenildikten Sonra Nasıl Paylaştırılır?

Yasal ve atanmış olmak üzere iki çeşit mirasçı vardır. Yasal mirasçılar vefat eden kişinin alt ve üst soyudur. Atanmış mirasçılar ise mirasçı olmadığı halde vefat eden kişinin iradesiyle mirasçı olma hakkı elde eden kimselerdir.

Peki, miras bu kişiler arasında nasıl paylaştırılır? Türk Medeni Kanununda zümre (derece) sistemi kabul edilmiş olup mirasçı olabilmek için bir zümreye dahil olmak gerekmektedir. Her bir zümre kendinden sonraki zümrenin mirastan pay almasını engeller.1.sınıf zümrede miras bırakanın alt soyu yer alır. Her çocuk mirastan eşit şekilde pay alır ama mirasçıdan önce vefat etmeleri durumunda kendi payına düşen mirası alt soyuna teşkil eder. 2.derece mirasçılar anne ve babasıdır. İkisi de mirastan eşit şekilde pay alır. 3.sınıf zümrede ise mirasçının büyük ana ve büyük babasıdır.

Sağ Kalan Eşin Mirastan Payı Nedir?

Eşin mirastaki payı, birlikte mirasçı olduğu zümreye göre değişir.

  • Miras bırakanın alt soyu ile mirasçı olursa mirasın dörtte biri,
  • Miras bırakanın ana ve babasıyla birlikte mirasçı olursa mirasın yarısı
  • Miras bırakanın büyük ana ve büyük babasıyla beraber mirasçı olursa mirasın dörtte üçü, eğer bunlar da yoksa bütün miras eşe kalır.

Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır” ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler Nelerdir?

Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu