GüncelKariyer

Uber Ile Para Kazanmak. Uber Sürücüsü Ol, Kendi İşinin Patronu Ol!

Uber ile para kazanmak

Ticari taksiye alternatif olarak ortaya çıkan, özel toplu taşıma sistemi Uber, müşterilerine sunduğu güvenli, konforlu ve rahat bir seyahat deneyimi ile her geçen gün büyümektedir.

Özellikle Avrupa ve Amerika’da hızla büyüyen ve gelişen sistem Türkiye’de de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

Ticari taksi kullanan müşterilerin, yayın olarak taksilerden şikayet ettiği konuların genellikle Uber’de yaşanmıyor olması, Uber’in hızlı büyümesinde en önemli etken olmuştur.

Uber, kendi aracı yada kiraladığı bir araçla taşımacılık yapmak isteyen girişimcilere fırsatlar sunarak kendi işinin patronu olma olanağı sağlamaktadır.

Uber’de kayıtlı hiç bir araç Uber’in kendisine ait değildir. Kendi aracı ile taşımacılık işi yapmak isteyen kişiler, Uber’e kaydolarak aracı ile ticari taksi gibi çalışıp para kazanabilmektedir.

Uber ile para kazanmak için öncelikle temiz ve bakımlı bir aracınızın – mümkünse yeni model – olması gerekiyor.

Araç bilgilerinizle beraber sisteme kayıt olduktan sonra, cep telefonu uygulamasını takip ederek, size yakın bir noktada müşteri talebi olduğunda müşteri size yönlendirilir ve siz ilgili adrese giderek müşteriyi alıp gitmek istediği noktaya bırakırsınız. Ücret ödemeniz Uber tarafından doğrudan sizin hesabınıza aktarılır. 

Uber’e kayıtlı sürücü olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Uber’in şirket politikaları gereği, müşteri memnuniyetine çok ciddi anlamda önem verilmektedir. Müşterilerin, seyahat deneyiminin ardından, Uber uygulaması aracılığı ile hem sürücü, hem araç hem de hizmet kalitesini ölçmek amacı ile değerlendirme yapması istenir.

Bu değerlendirme neticesinde hem araç sürücüsünün hem de kullandığı aracın bir puanı oluşur. Eğer bu puanlar düşük ise sürücü ile sözleşme iptal edilir. Sürücünün, müşteri değerlendirme puanları iyi ise çalışmaya devam edilir.

Uber sürücüsü olabilmek için aşağıdaki şartlar gereklidir;

  • Sağlık raporu,
  • Sabıka kaydı,
  • En az 3 yıllık ehliyet,
  • 21 yaşından büyük olmak
  • Kendisine ait yada kiralık bir VIP araca sahip olmak (Mercedes Vito gibi)

Bu şartları sağlayan sürücü adayları sisteme başvuru yaptıktan sonra, çalışmak istediği bölgeyi ne kadar tanıdığı ile ilgili bir “harita testine” alınır.

Testi ve değerlendirmeyi geçen sürücü adaylarına Uber Sürücüsü lisansı verilir.

Uber sürücü lisansına sahip kişilere Uber uygulamasında kullanabileceği bir hesap açılır ve bu hesap üzerinden, müşteri kabul etme ve ödeme işlemleri yapılır.

Uber sürücüleri ne kadar para kazanır?

Uber’de sürücülere ödenen para cirodan %75 dir.

Yani siz 100 tl’lik bir seyahat gerçekleştirirseniz, hesabınıza 75 tl ödenir. Toplamda ne kadar kazanacağınız, ne kadar müşteri kabul ettiğiniz ve seyahat süreleri ile aynı oranda artar. 

%25’lik kesinti ilk aşamada kulağa pek hoş gelmiyor ancak Uber ile taşımacığın, normal ticari taksiye oranla %20 civarında daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurursanız aslında net kazancınız, ticari taksiye oranla hemen hemen aynı olmaktadır.

Örneğin, ticari taksi ile gidilen bir mesafede taksimetre 100 tl yazıyor ise Uber’de bu rakam ortalama 120 tl’dir. Uber, bu rakam üzerinden %25 kesinti yaparak size 90 tl ödemektedir. 

Tüm bunların yanında, ticari taksi sürücülerinin ödediği, plaka kirası, taksi durağı ücreti ve aradaki komisyonlar Uber ile taşımacılıkta söz konusu değildir. Sadece aracınızın bakımı, sigortası, vergisi ve yakıt masrafları gerçek gider kalemidir ve bu giderler zaten ticari takside de söz konusudur.

Görüleceği üzere, ticari taksideki ekstra masrafları çıkarırsanız aynı mesafe için kazancınız, ticari taksiye göre yaklaşık aynı olmaktadır.

Sonuç;

Yukarıda göreceğiniz gibi, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan ve tamamen yasal olan bu sistemde yer almak ve Uber ile para kazanmak için siz de kendi aracınızla sisteme kayıt olabilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik bu iş için tam zamanlı çalışmanıza gerek kalmaz. Akşamları yada hafta sonları, dilediğiniz zaman cep telefonu uygulamanızdan sistemi açar ve müşterinizi beklersiniz, istemediğiniz zaman kapatırsınız.

2018 yılında yapılan yasal değilikliklerle Uber’in ticari taksi amacı ile kullanılması yasaklanmıştır. Sadece turizm amaçlı taşımacılık yapılmasına izin verilmiştir.

Uber ile para kazanmak için Ticari taksicilik sistemini daha yakından tanımalı ve sistemin nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Bu amaçla yazılmış aşağıdaki başlıklara da göz atabilirsiniz.

Ticari Taksiye Alternatif Olan Uber Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ticari taksi şoförü olmak yada ticari taksi yatırımı yapmak için ise aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Ticari taksi şoförlüğü ne kadar para kazandırır? Taksiciliğin sırları nelerdir?

Ticari taksi yatırımı nasıl yapılır? Taksi plakası alım satımı ve kiralaması nasıl yapılır?

Sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

50 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu