GüncelKariyer

Uzlaştırmacılık Mesleği Nedir? Ne Kadar Maaş Alır?

Uzlaştırmacılık Mesleği Nedir? Ne Kadar Maaş Alır?

Uzlaştırmacılık mesleği ya da uzlaştırma uzmanı gibi tabirlere son dönemde daha sık rastlıyoruz. Gittikçe popüler hale gelen bu ilginç meslek, özellikle yüksek kazançlarıyla dikkat çekiyor. Hatta bazı haber sitelerinde uzlaştırmacıların 15 binin üzerinde kazanç elde edebileceği vs. yazıldı. Peki bu kazançların bir gerçekliği var mı, uzlaştırmacı olarak çalışan kişiler ortalama ne kadar kazanıyor, kimler uzlaştırmacı olabilir, mesleğin avantajları ve dezavantajları nelerdir, tüm bu sorulara bu başlık altında yanıtlar arayacağız.

İçindekiler

Uzlaştırmacı Nedir?

Uzlaştırmacı, az çok adından da anlaşılacağı üzere, herhangi bir davada, sanık ve şüpheli arasındaki sorunları ya da tıkanıklığı çözmek adına görevlendirilen kişilere denir. En kaba tabirle hukuk alanındaki ara bulucu kimselerdir. Bu kişileri çoğu zaman Cumhuriyet savcıları davalarda belirler.

Uzlaştırmacılar; ancak her iki tarafın onayı ve kabulü ile devreye giriyor. Aksi takdirde davalarda aktif bir rol almaları mümkün değildir. Bu konuda herhangi bir zorlama söz konusu değildir. Uzlaştırma Yönetmeliği 2017 yılının mayıs ayı içinde yeniden özden geçirilmiş ve kapsamı biraz daha genişletilmiştir.

Dikkatlerin bir anda toplandığı mesleklerden biri olan uzlaştırmacılık, aslında toplumun pek bilgi sahibi olmadığı bir dal. Örneğin çoğu kişi uzlaştırmacı olmak için avukat olmanın şart olduğunu düşünüyor. Oysa uzlaştırmacılık mesleği sadece avukatlara açık değildir, bu mesleği icra edebilmek için hukuk eğitimi almanız yeterlidir. Bugün ülkemizde pek çok bölümde özel olarak hukuk eğitimi veriliyor. Dolayısıyla uzlaştırmacılık mesleği konusunda on binlerce adaydan söz edebiliriz.

Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?

Ülkemizdeki davalarda etkin bir şekilde uzlaştırmacı olmak ya da müzakereleri geliştirmek istiyorsanız öncelikle TC vatandaşı olmalısınız. Avukatların baroya kayıtlı olmaları ve tam ehliyetli olmaları da bir diğer şart.   Hukuk Fakültesi çatısı altında öğrenim görmese bile Ceza Hukuku, Temel Hukuk, İş Hukuku, Borçlar Hukuku gibi dersleri almış olması yeterlidir. Öte taraftan herhangi bir adli suça karışmamış olmalı ve test biçiminde yapılan sınavdan en az 70 puan elde etmelisiniz. Adalet Bakanlığı belli aralıklarla bu konuda çeşitli duyurularda bulunuyor. Uzlaştırmacı olmak için bu duyuruları güncel olarak takip etmeniz gerekiyor. Şu anda ülkemizde toplamda 15 binin üzerinde uzlaştırmacı bulunuyor. Sınav sonrası başarılı olanların 3 ay içerisinde atamaları gerçekleşir. Bu kişilere uzlaştırmacı kimlik kartları teslim edilir. Bu konuda yapılan sınavlar henüz çok yeni diyebiliriz. Sınav sonrasında başarılı adaylara özel olarak bir eğitim verilmektedir.

Uzlaştırmacılar Nasıl Kişiler Olmalıdır?

Uzlaştırmacılık mesleği doğası gereği güven vermek ve adalet dağıtmak durumundadır. Davalarda önemli ve etkin bir şekilde rol alan uzmanlaştırıcıların elbette çok güvenilir ve objektif kişiler olması gerekir. Davalara duygusal açıdan bakmak yerine, soğuk kanlı bakabilmelidirler.

Pratik çözümler üretebilen kişilerin meslekte başarılı olma olasılığı çok daha yüksektir. Davaları çok ciddiye alan ve dürüst davranan kişiler, savcılar tarafından çok önemli davalarda bile görevlendiriliyor. Güncel gelişmeleri ve yasaları yakından takip eden, kendini sürekli geliştiren ve en önemlisi ön yargıları olmayan kişilerin meslekte tutunma şansı çok daha yüksektir.

Uzlaştırmacılar Ne Kadar Kazanır?

Geldik en çok merak edilen ve sorulan sorulardan birisine: Uzlaştırmacılar ne kadar kazanır? Uzlaştırmacı olarak davalarda görev alan kişilerin kazançları, davalarda gösterdikleri performans ve başarıyla doğru orantılıdır. Bir davanın sonunda 300 TL de elde edebilir, 2000 TL de. Bu biraz da davanın kendi içeriği ve ağırlığıyla da ilgili bir durum. Genelde ücretler dosya başı ödenmektedir. Teklifin kabulü, uzlaştırmanın başarısı, tarafların artması vs kazancı doğrudan etkiliyor. Uzlaştırmacılardan “Gelir Vergisi” adı altında %15’lik bir kesinti söz konusudur.

Uzlaştırmacılık mesleği iş ilanları ve çalışma koşulları hakkında daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

En Yüksek Maaşlı Meslekler Hangileridir

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler. Geleceğin Meslekleri

Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?

Kabin memuru – Host – Hostes olmak.

Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu