GüncelHukuk

Yasal Takip ve Idari Takip Süreci Nasıl Işler?

Kredi kartı kullanan yada bankadan herhangi bir kredi çekmiş olan kişi, borcunu vadesi geldiğinde ödemekle yükümlüdür. Vadesinde ödenmeyen borçlar için bankalar, öncelikli olarak idari takip, daha sonra ise yasal takip süreci başlatarak borcun tahsil edilmesini sağlamaktadırlar.

İçindekiler

Idari takip nedir?

Kredi yada kredi kartı borçları vadesi geldiğinde ödenmezse ve banka bu borcun ödenmesini riskli olarak görürse borca istinaden idari takip süreci başlatır.

İdari takip sürecinin başlama zamanı, bankadan bankaya değişmektedir. Kimi bankalar borç ödemesi geciktiği anda, kimi bankalar ise 90 gün gecikmeden sonra idari takip sürecini başlatırlar.

İdari takibe alınan bir borç, bankanın ilgili bölümlerine aktarılır ve bu bölümde görevli memurlar yada avukatlar aracılığı ile müşteriye ödeme yapması konusunda bilgi ve uyarılar gönderir.

İdari takip sürecinde öncelikli olarak amaç, hukuki yollara başvurmadan müşteriyi mesajla, e-postayla yada telefonla arayarak borçluluk durumunu bildirmek ve ödeme yapması konusunda ikna etmektir.

İdari takip süresince herhangi bir hukuki işlem yapılmaz. Müşterinin eğer ödeme durumu yok ise müşteri ile anlaşma yoluna gidilmeye ve borcun yeniden yapılandırılarak borçlunun ödeyebileceği bir plan oluşturulmaya çalışılır.

Yasal takip nedir?

BDDK kurallarına göre, kredi kartı yada kredi borcunun ödeme vadesinin 90 günü geçmesi durumunda bankalar, borcun tahsili için hukuki işlem başlatabilme yetkisine sahip olurlar.

Yasal takip, bankaların, alacaklarını devlet eli ile tahsil edebilme imkanına sahip oldukları süreçtir. Yasal takibe giren borçlar, banka avukatları aracılığı ile icra dairelerine gönderilir ve icra daireleri borca istinaden icra takibi ve gerekiyorsa haciz işlemleri başlatarak borcun tahsilini sağlarlar.

Bankalar genel olarak, borcun ödenmemesi yada gecikmesi durumunda yasal takip sürecini hemen başlatmazlar. Çünkü yasal takibe giren borçlar eğer icra takip sürecine girerse hem alacakların tahsili gecikir, hem de eğer borçlu kişinin herhangi bir varlığı yok ise tahsil edememe riski ile karşılaşırlar. 

Böyle bir riski almak istemeyen bankalar ilk önce idari takip sürecinde müşteri ile anlaşma yöntemini seçerler. 

İdari takip yada yasal takibe düşen borçlu ne yapmalı?

Eğer borçlu kişi borçlarını ödemekte sıkıntı çekiyor ise, öncelikli olarak, hiç bir taksitini 90 gün geciktirmemeye çalışmalı. Çünkü 90 günü geçen taksitler bankaya, yasal takip sürecini başlatma hakkı sunar.

Ancak yine ödeme yapmakta sıkıntı çekiliyor ise bu durumda idari takip sürecinde banka ile anlaşmaya çalışılmalıdır. Bu süreç içerisinde borç yeniden yapılandırılabilir ve borçlunun ödeyebileceği bir plan üzerinde anlaşmaya varılabilir.

Eğer borçlu banka ile anlaşmakta güçlük çekiyor ise, 90 günü aşmış borçlar için bankalar yasal takip sürecini başlatır ve 7 gün içinde gecikmiş taksitler ile birlikte kalan tüm borcun kapatılmasını talep eder. Borçlu kişi bu süre zarfında yine borcunu ödemezse bu sefer bankalar ya kendileri icra dairesine başvurarak icra takibini başlatır, yada borcu, varlık yönetim şirketlerine belirli bir bedel karşılığı devreder. Artık bundan sonra alacaklı kişi varlık yönetim şirketi olur ve icra takibi bu şirket aracılığı ilse başlatılır.

İcra takibi başlatıldığı taktirde artık ana para borcuna ilave olarak bankaların avukatlık masrafları, icra dairesinin harç ve ücretleri ile borcun gecikmiş kısmının temerrüt faizi de borca eklenir ve tüm tutar üzerinden icra takibi başlatılır.

Temerrüt faizi normal kredi faizinden çok  daha yüksek bir faiz oranıdır. Borcun zamanında ödenmeyen kısmı için uygulanır ve en fazla sözleşmede anlaşılmış faiz oranın %30’u kadar olabilir.

İcra takibi başlatıldıktan sonra borçlu yine borcunu ödemezse bu durumda borçlunun maaşına ve tüm mal varlığına haciz konulur. Haczedilen mallar satılarak borcun tahsili gerçekleşir.

Yasal Takibe Düşen Borç Nedir?

Kredi kartı ya da kredi borçlarının düzenli bir şekilde ödenmediği durumlarda borcunuz yasal takibe düşer. Peki yasal takip nedir? Banka borcunuzu sizden tahsil edebilmek için idari takip süreci başlatır. Bu sürecin başlamasının ardından idari takip nedir, nasıl yapılır soruları kafanızı kurcalayabilir.

Genellikle kişiler daha kolay ödeme koşullarına sahip olabilmek için taksitli alışveriş yaparlar. Ancak bu durumda borçlarına ait taksitleri de düzenli ödemeniz beklenir. Eğer birçok kez borcunuzu ödemeyi aksatır ya da hiç ödeme yapmazsanız bankanız idari takip süreci başlatacaktır. Tüm sürece dair ayrıntılarıyla banka takibi nedir?

İdari Takip Süreci Nedir?

Öncelikle bankanın yasal işlem başlatması sonrasında tarafınıza bankada kayıtlı telefon numaranız üzerinden uyarı mesajları gelecektir. Borcunuzu ödemeyi unutmuş, atlamış olabilirsiniz. Bir süreliğine maddi açıdan sıkıntı çekmiş olup bu yüzden borcunuzu ödeyememiş olabilirsiniz. Bu uyarı mesajları size hatırlatma niteliğindedir. Eğer borcunuzu ödeyebilecek durumdaysanız ya da çevrenizden borç alarak borcunuzu ödeyebilirseniz sadece gecikme faizi ödemiş olursunuz. Ancak borcunuzu uyarı mesajlarına rağmen ödeyememe durumunuz varsa yasal işlem nedir ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İdari takip sürecine borcunuzu ödeyemediğinizde hemen ertesi gün başlanmaz. Öncelikle borçlu kişilere 15 günlük gecikmeli ödeme süresi tanınır. 15 gün boyunca borcunuzu hala ödememeniz halinde kredi kartınız kullanıma kapatılır. Ancak 15 günden sonra 3 ay içinde borcunuzu ödemeniz durumunda kartınızı yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu 3 aylık süreçte borcun ödenmemeye devam edilmesi durumu ortaya çıkarsa kart kullanıma tamamen kapatılır.

Yasal işlem süreci borcun 90 gün geciktirilmesine rağmen borcunuzu hala ödemezseniz başlayacaktır. Ayrıca 3 aylık süreçte ödemekle yükümlü olacağız faiz seviyesi de üst boyutlara çıkabilir. Borcun yasal takiple sizden tahsil edilememesi ihtimalinde icra takibi yoluna gidilir. Bu durum, kredi notunuzu düşüreceği gibi gelecekteki kredi başvurularınızı da olumsuz etkileyecektir.

Sonuç;

Görüleceği üzere, kredi borcu yada kredi kartı borcunu ödemeyen kişiler, yasal takip başlatıldıktan sonra hala borç ödemesi gerçekleşmezse çok ciddi masraflar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden, kredi alırken çok dikkat edilmeli ve gerçekten ödenebilecek kredi miktarları ve taksitleri için sözleşmeye imza atılmalıdır.

Konu ile ilgili olarak aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;

İcra takibi nedir? İcra takibi başlatılırsa ne yapılması gerekir?

Senet nedir? Hangi amaçla ve ne şekilde kullanılmalıdır?

Senet ödenmezse ne olur?

Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu