Yurtdışında Çalışmakİran

Iran Pahalı Bir Ülkemi? Iran’da ne Ucuz? Ne Kadar Para ile Geçinilir?

İran Pahalı Bir Ülkemi? Iran’da ne ucuz, ne pahalı?

İran bazı konularda Türkiye’ye göre oldukça ucuz bir ülke olmasına rağmen bir çok alanda fiyatlar Türkiye ile benzerlik gösterir.

Ticaret yapmak isteyen bir çok kişi merak ediyor; Iran’da ne ucuz? Iran’dan ne alıp satılır? Yada İran’a ne satabilirim?

Iran’da çalışmak isteyenlerin ise öncelikli merak ettikleri konular; Iran pahalı bir ülke midir? Iran’da kaç para kazanabilirim? Iran’da ne iş yapabilirim? Iran’da kaç para ile geçinilir?

Iran, dünyanın en zengin doğalgaz rezervlerine sahip olduğu için enerji maliyetleri düşüktür. Dolayısı ile ülkede, özellikle benzin ve otogaz fiyatları oldukça ucuzdur. Ortalama 15 dolar ile aracınızın deposunu doldurabilirsiniz. Benzinin litresi yaklaşık 0,35 usd civarlarındadır.

Toplu taşıma ücretleri de yine çok uygundur. 50 kuruş ile 1 TL arasındaki fiyatlarla metro-metrobüs-taksi dolmuş kullanabilirsiniz.

Özel araç almak isterseniz bazı ithal araçlarda fiyatlar Türkiye’den de yüksektir.

Giyim eşyaları ve ayakkabı Türkiye’ye göre en az 2 kat pahalıdır. Ülkede tekstil üretimi çok yaygın olmadığı için genellikle giyim ürünleri ithal edilmektedir. Sektörde genellikle yabancı markaların ürünleri hakim durumdadır. Yüksek vergiler, avm kira bedelleri ve yerel markaların çok az oluşu dolayısı ile giyim ürünlerinde fiyatlar oldukça yüksektir. Bu durum diğer Arap ülkelerinde de benzerlik gösterir. Arap vatandaşlarının Türkiye’ye geldiklerinde neden çok fazla giyim eşyası alıp ülkelerine döndüklerinin en önemli nedeni budur.

Türkler’in en çok ticaret yaptığı ve para kazandığı alan giyim ürünleri alım satımıdır. İran’da ticaret yaparak yada çalışarak para kazanmak isteyenler, “Iran’da yapılabilecek en karlı işler” başlıklı yazımızı da inceleyebilirler.

İçindekiler

İran’da ev kiraları pahalı mıdır?

İran’da ev kiraları, evin konumu, yeri, büyüklüğü ve donanımına göre değişmekle birlikte orta halli, lüks olmayan ve şehir merkezindeki bir ev için Tahran’da kiralar 700-1.000 usd civarlarındadır. 300-500 dolara da ev bulunabilir ancak konumu yada evin durumu sizi pek mutlu etmeyebilir.

Tahran’ın kuzey bölgesinde ev kiraları biraz daha yüksek iken Güney Tahran’da bu fiyatlar oldukça düşüktür. Bazı ev sahipleri yıllık kira bedelini peşin almakta ve yıl sonunda sözleşme bitince paranızı aynen size iade etmektedir. Yani siz kira için bir şey ödememiş oluyorsunuz ancak paranız enflasyon karşısında değer kaybettiği için gerçekte zararlı çıkıyorsunuz. İşte bu kısım ev sahibinin karı oluyor. Ev sahibi, toplu aldığı parayı bir yıl boyunca işletiyor ve elde ettiği kazancı kira bedeli olarak görüyor.

İran’da kiralık evler genelde eşyalı olarak kiralanır. Ancak siz başkasının eşyasını kullanmak yerine kendi eşyalarınızı kullanmayı tercih ederseniz Türkiye’den eşya götürebileceğiniz gibi oradan da alabilirsiniz. İran’da ev eşyaları oldukça pahalıdır. Elektronik eşyalar da Türkiye’ye göre ortalama %20 civarında ucuzdur. Bir çok ürün ithal geldiği için ciddi vergiler ödenmektedir. Bu yüzden bazı ev eşyalarının fiyatı Türkiye’ye göre 2 katına kadar pahalı olabiliyor. Uygun fiyatlı ev eşyası almak isterseniz Yusufabad yada Shush kentlerindeki spot eşya dükkanlarına bakabilirsiniz.

Iran trafiği zaman zaman çekilmez hale gelebiliyor. Bu yüzden ev kiralayacaksanız işinize yada toplu taşıma imkanlarına yakın yerlerde tutmakta fayda var. Zira, Iran’da çalışma saatleri 8 gibi başladığı için evden çok erken çıkmanız gerekebilir. İran’da çalışma şartları için “Iran’da Çalışma Şartları Nasıldır” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İran’da elektrik-su-gaz-telefon faturaları düşük müdür?

İran’daki binaların birçoğunda doğalgaz ve su sayacı bulunmaz. Gaz ve su ücreti çok düşüktür. Bu yüzden faturalar genellikle aidata dahil edilerek tahsil edilir. Binanın durumuna göre aidatlar 50-100 usd arasında değişir. Elektrik fiyatları da Türkiye’ye göre yaklaşık %70 daha düşüktür. İnternet ücreti ve telefon ücreti daha pahalıdır. Cep telefonundan internet kullanmak için en uygun firma İrancell’dir. Sabit internet için ise Radyolink kullanabilirsiniz. Hem daha performanslı hem de fiyat olarak daha uygundur.

Eğer otelde kalmak isterseniz otel fiyatları çok değişkenlik gösterir. Düşük standartlı 2 yıldızlı otellerin fiyatları 20 dolardan başlar, orta halli otellerde 50-100 dolar civarında konaklayabilirsiniz. Turizm sektörü Iran’da çok gelişmemiş olduğundan iyi otel bulmak zordur. Olanlar da çok önceden dolabilmektedir.

İran’da gıda fiyatları ucuz mu?

Gıda fiyatları Türkiye’ye göre ortalama %20-50 arasında ucuzdur. Her ne kadar sıcak iklime sahip olsa da ülkenin kuzey kesimleri bizdeki Akdeniz iklimi ile benzerlik gösterir. Bu yüzden tarım ve hayvancılık yaygındır. Doğal olarak gıda fiyatları da buna paralel olarak daha düşüktür. Ancak yurt dışından ithal edilen ürünler yine Türkiye’ye göre daha pahalıdır.

Restoranlarda fiyatlar Türkiye’ye göre çok daha uygundur. Yerel lokantalarda 5 kat daha ucuza yemek yiyebilirsiniz. Ancak international restoranlarda fiyatlar bir miktar yüksek olmakla birlikte yine en fazla Türkiye’dekinin yarısını geçmez.

İran’da çalışanlar ne kadar maaş alır?

İran’da asgari ücret 300 dolar civarındadır. Asgari ücretlinin işverene maliyeti ise 520 dolar civarlarında. Görüleceği üzere devlet, vatandaşın gelirinden ciddi vergi almaktadır. Halkın geneli 300-400 dolar civarındaki ücretlerle geçinmektedir.

Polis maaşları ortalama 1000 dolar civarlarındadır.

Türkiye’den çalışmak için İran’a gidenler, mesleklerine ve eğitim durumlarına göre oldukça iyi paralar kazanabilmektedirler. Üniversite mezunu mühendis, doktor gibi meslekler oldukça tercih edilmekte ve en az 3-4 bin dolar maaşlar alabilmektedirler.
Vasıfsız işçiler için gidilmesini pek önermiyoruz. Zira ülkedeki işsizlik oranı çok fazla ve yerel halk çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Vasıfsız işçiler için Arabistan, Kuveyt, Katar, Yemen, Dubai gibi ülkelere gidilmesini öneriyoruz. Bu ülkelerdeki iş fırsatları için “Yurtdışında Çalışmak” isimli kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Iran’da iş kurmak isteyen kişiler bu ülkede oldukça güzel fırsatlar yakalayabilir ve çok ciddi paralar kazanabilirler. Bu fırsatlar için “Iran’da yapılabilecek en karlı işler” başlığını incelemenizi öneririz.

Gerek kendi işini yapan, gerekse expat olarak İran’da çalışan yabancılar, kazandıkları paralardan ciddi birikimler yapabilirler. İran’da kendi işinizi yapmak yerine kurumsal bir firmada çalışmak isterseniz alternatifleriniz için de aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Iran’da Faaliyet Gösteren Türk Firmaları

İran’da çalışan yabancılar için ortalama yaşam giderleri kabaca aşağıdaki gibidir;

Kira (ortalama) – 1.000 usd

Fatura – aidat – 50 usd

Aylık ortalama gıda masrafı – 200-300 usd

Çocukların eğitim masrafları (özel okullar için) – yıllık 10.000 usd.

Eğer çocuğu olmayan bekar birisi iseniz, aylık gideriniz kira dahil ortalama 1.500 usd civarında olacaktır.

Evli iseniz, çocuk yoksa bu rakam en fazla 2.000 usd olacaktır.

Tabi yapacağınız birikim biraz da yaşam standartlarınıza da bağlı. Eğer her gün dışarıda yemek yiyor, ciddi alışveriş yapıyor, eğlence hayatına düşkünseniz hiç birikim yapamayabilirsiniz bile. Ancak biraz tutumlu olup mümkün olduğu kadar evde vakit geçirip çok fazla dışarı açılmayan kişiler 2-3 yıl çalışarak çok rahat bir ev parası biriktirebilmektedirler.

Iran her ne kadar baskılarla yönetilen bir ülke olsa da sosyal hayat oldukça canlıdır. Dolayısı ile kendinizi evde tutmak biraz güç olabilir. Dışarı çıkmak, sinemaya gitmek, cafe ve restoranlara gitmek isteyeceğiniz zaman çok olacaktır. İran’daki sosyal hayat ve günlük yaşam şartları için Iran’da Yaşam ve Sosyal Hayat Nasıldır başlığına göz atabilirsiniz.

Iran vizesi için aşağıdaki başlıkta daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Iran Vizesi Nasıl Alınır? Iran Çalışma Izni ve oturma Izni

Yurt dışına çıkmak, gerek çalışmak için gerek turizm amaçlı olsun insana gerçekten müthiş bir tecrübe kazandırıyor. Ancak hiç bilmediğiniz bir ülkeye giderken dikkatli olmak ve her türlü tedbiri önden almak gerekiyor.

Yurt dışında çalışmak isteyenler için rehber niteliğinde hazırladığımız aşağıdaki yazı da ilginizi çekecektir. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Sorularınız ve daha fazla bilgi almak istediğiniz konular için bize aşağıdaki yorum bölümünden her zaman ulaşabilirsiniz.

5 Yorum

  1. irana bende gidip geliyorum güvenli ucuz bir ülke ne yazıkki türkiyede bizim milletin çalışma şansı kalmadı suriyelilerin babasının malı gibi kullanıyorlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu