İş Fikirleri

İstiridye Mantarı Üreterek Para Kazanmak. Maliyeti ve Kar Marjı

İstiridye Mantarı üreterek para kazanacağınızı biliyor muydunuz? 21. Yüzyılın en kârlı işlerden birisi olan istiridye mantar üreticiliği gün geçtikçe artan talepler arasındadır. Türkiye’de de istiridye mantar yetiştiriciliği  arz – talep noktasında oldukça tatmin edicidir. Bu metnimizde istiridye mantar üretimi nasıl yapılır, istiridye mantar üretim maliyeti ve istiridye mantarı yetiştirmek kârlı mı? Sorularının cevaplarını vereceğiz. Ayrıca istiridye mantar yetiştiriciliği ilgili bilgileri geniş bir yelpaze eşliğinde sunacağız.

Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

İçindekiler

İstiridye Mantarı Nedir?

İstiridye mantarı; insan sağlına faydası, güçlü besin maddeleri ile adını sıkça duyduğumuz bir mantar türüdür. Günümüzde istiridye mantarı; yaprak mantarı, kayın mantarı, karakulak mantarı, kavak mantarı olarak da bilinmektedir. Türkiye’de sıklıkla tüketilen bir mantar çeşidi olarak da dikkat çekmektedir.

Türkiye’de İstiridye Mantar Üreticiliği

Türkiye’de istiridye mantar yetiştiriciliği, gün geçtikçe büyüyen ve gelişen sektörlerin başında yer almaktadır. Türkiye’de birçok özel şirket istiridye mantar yetiştiriciliği yaparak kazanmaktadır. Ayrıca bireysel olarak da mantar yetiştiriciliği yapan kişilerin sayısı azımsanamayacak derecedir. Ekonomik olarak Türkiye’ye ciddi bir faydası olmamasına rağmen, ülke ihtiyacı açısından oldukça yeterlilik göstermektedir.

Genellikle bireysel girişimlerle üretimi gerçekleştiren, istiridye mantar yetiştiriciliği her bölgede üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Mantarın yetiştirilmesinden yegane unsur, yapay bir iklim oluşturmasından kaynaklı üretici sayısı yüksektir. Ayrıca evde istiridye mantar yetiştiriciliği yapan birçok kişi de bulunmaktadır. Evlerde üretilen mantarlar, pazara sunulamayacak derecede azdır. Evlerde üretilen mantarlar, daha çok hobi tarzında üretim sağlanmaktadır.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

İstiridye Mantar Üretimi Nasıl Yapılır?

İstiridye mantar üretimi, tamamen ekipman olanaklarıyla sağlanan bir tarımcılıktır. Diğer mantarlar gibi toprağın olması, mantarın üremesi ve büyümesi için yetersizdir. Bu yüzden kusursuza yakın bir organizasyon sağlanmalı ve üretimleri bu şekilde gerçekleştirilmeli. Genel olarak istiridye mantarı üretim aşamaları şu şekildedir:

  • Arazi

Endüstriyel olarak istiridye mantar yetiştiriciliği için büyük bir arazi gereklidir. Seçtiğiniz arazinin, istiridye mantarına uygun olmalı, taş, ova, oluk ve daha önce yapılan ekiminin kalıntılarının olmaması gerekir. Endüstriyel istiridye mantar yetiştiriciliğinde genel olarak kapalı bir yapı tercih edilmektedir. Bu sayede modern teknoloji daha işlevsel ve daha güvenli gerçekleşecektir.

  • Kompast Hazırlığı

Kompast, istiridye mantarının yetişeceği kuluçka yatıp daha sonra bu ortamdan yetişip, olgunlaşana kadar mantarın ihtiyacı olan besin ve maddelerin bulunduğu karışımdır. Kompast’ı, toprak gibi düşünebilirsiniz. Ancak toprak değildir, içerisinde saman, pamuk, ayçiçeği kabuğu, buğday gibi ürünler bulunmaktadır.  İstiridye mantarı bu karışımın içerisinde yetişir.

  • Döllenme

Döllenme, mantarın çoğalması ve yaygınlaşmasını ifade eder. Döllenme işlemlerinde ışı gür, sıcağı az tutmak gerekir. Ayrıca pastörize substrat da bu dönemlerde kullanılmaktadır.

  • Sulama

Sulama, istiridye mantarından yoğunlukla kullanılmamaktadır. Ancak mantarın koşuluna ve durumuna göre periyodik tablolar eşliğinde kullanmalıdır.

  • Hasat

Hasat, üretilen mantarların kökünden ayırıma evresidir. Yetiştirdiğiniz istiridye mantarlarını kusursuza yakın toplamanız şarttır. Mantarlar, oldukça hassas bitkilerdir. Ufak bir hata ile mahsullünüz zarar görecektir. Bu yüzden özel hasat makineleri bulunmaktadır. Bu makineler ile endüstriyel hasat gerçekleştirebilirsiniz.

Ekonomik Getirisi Yüksek Tarım Ürünleri

İstiridye Mantar Üretimi Devlet Desteği

Toplumda yanlış bilinen bir nokta bulunmaktadır. Tarım işleriyle ile ilgili devlet desteği almak istiyorsanız, KOSGEB’e başvuramazsınız. Tarım sektörüne temel olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bakmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, istiridye mantar yetiştiriciliği sektöründe faaliyet gösteren birçok kişi/şirket desteği sağlamaktadır. Bakanlık, her başvuran kişilere, destek vermediğini belirtmekte fayda var. Genel olarak istiridye mantarı yetiştiriciliği devlet desteği almayacak kişiler şu şekildedir:

  • Herhangi bir yüz kızartıcı suça sahip olmak
  • SGK Prim borcu olanlar
  • Herhangi bir hibe ve destek kuruluşlardan maddi ve manevi destek alanlar
  • Daha önce sahip olduğu işyeri iflas eden kişiler
  • İşletmesini pasif konuma almış kişiler
Gül Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

İstiridye Mantar Üreticiliği Yatırım Maliyeti

İstiridye mantar yetiştiriciliği yatırım maliyeti, sizlerin olanaklarına ve koşullarına göre farklılık göstermektedir. Yatırım olanaklarınıza göre ilk olarak daha minimal bir girişimde bulunabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ise organizasyonlarınızı genişletebilir, güçlendirebilirsiniz. Genel olarak istiridye mantar üreticiliği maliyeti şu şekildedir:

  • Arazi Kirası

Mantarları yetiştireceğiniz bir arazi ya da kapalı bir alana ihtiyacınız bulunmaktadır. Günümüzde kapalı alanların daha çok tercih edildiğini belirtmiştik. Arazi kirası ortalama olarak; 2.500 ila 5.000 ₺ arasında değişecektir.

  • Ekipman

İstiridye mantar yetiştiriciliğinde ekipman oldukça ehemmiyet taşımaktadır. Genel olarak istiridye mantar yetiştiriciliğinde kullanılan ekipmanlar şu şekildedir: İklimleme kliması, Havalandırma fan sistemi, ışık düzeneği, nemlendirme sistemi, ısı ölçer ve nem ölçer gibi ekipmanlara ihtiyaç vardır.  Bu ekipmanların ortalama gideri; 10.000 ila 25.000 ₺ arasındadır.

  • Sera

Mantarları yetiştirmek için bir arazi tercih ettiyseniz; bu araziyi dış etkenlere karşı kapatmanız şarttır. Sera fiyatları, arazinin boyutuna göre değişmektedir. Ortalama olarak sera gideri; 4.500 ila 12.000 ₺ arasında olacaktır.

  • İç Dizayn

İstiridye mantar yetiştiriciliğinde iç dizayn oldukça önemlidir. Doğru yapılan bir iç dizayn ile alanı oldukça verimli kullanabilirsiniz. İç dizayn’da çeşitli raflar ve ekstra aparatlar kullanmanız gerekir. İç dizayn ortalama olarak; 2.000 ila 3.500 ₺ arasında olacaktır.

Yukarıda belirtilen istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti ortalama olarak oluşturulmuştur. Sizlerin ekonomik boyutunuza göre fiyatı biraz düşürebilir ya da daha fazla arttırabilirsiniz. Genel olarak istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti; 45.000 ila 75.000 ₺ arasında değişecektir.

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Maliyeti Ve Kar Marjı

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Kâr Marjı

Mantar yetiştiriciliği kâr marjı yüksek olan işler arasındadır. İstiridye mantar yetiştiriciliği ise daha yüksek kâr marjı olan iş alanıdır. Standart mantarlardan ayrı bir fonksiyona ve talebe sahip olan istiridye mantar üreticiliği, kâr marjı noktasında; %100 ila %150 arasında değişmektedir. Bazı durumlarda bu marj çok daha yükseğe çıkmaktadır.

Yatırımlarını gerçekleştiren ve işi başlayan bir girişim ortalama olarak 1 yıl içerisinde giderlerini net olarak karşılayacaktır. Kişinin, iş potansiyeline bağlı olarak da bu süre 5 ila 6 ay arasında düşmektedir. Günümüzde arz – talep noktasında baktığımızda kısa sürede yatırımlarını çıkartması mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu