GüncelKazakistanYurtdışında Çalışmak

Kazakistan’da yaşam nasıldır? Kazakistan’da iş imkanları nelerdir?

Kazakistan’da Yaşam ve Sosyal Hayat

İçindekiler

Kazakistan’da yaşam;

Kazakistan, dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip 9. ülkesi olup Türkiye’nin 3 katı büyüklüğüne ve yaklaşık 18 milyon nüfusa sahip bir Orta Asya ülkesidir. Nüfusun yaklaşık %65’i Kazak, %20’si Rus, geri kalan kısmı ise diğer ülke milletlerindendir.

1991’de Sovyetler Birliğinin dağılması ile bağımsızlığına kavuşan ülkede o zamandan beri hep aynı cumhurbaşkanı seçilmiştir. Resmi dili Kazakça olmasına rağmen yoğun bir şekilde Rusça konuşulmaktadır.

Kazakistan’da yaşam şartları bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle Türkiye’deki Doğu Anadolu Bölgesi ile benzer iklime sahiptir. Özellikle Kuzey kısımları kışın Ekim ayından Nisan ayına kadar kar alır ve çok soğuk olur. Bir çok köy yolu kardan kapanır. Ancak soğuk meselesini çoktan çözmüş durumdadırlar. En ücra köylerde bile merkezi ısıtma sistemi vardır. Ahırlarda bile merkezi ısıtma vardır. Bir ton kömürün 20 dolar civarında olduğunu varsayarak ne kadar ucuz ve verimli bir ısıtma sistemi olduğu anlaşılabilir. 6 ay kar altında olan bir bölgede 3-4 katlı bir bina 200 dolara ısıtılabilmektedir.

Para birimi Tenge’dir. Yabancılar için Kazakistan’da yaşam çok da kolay değildir. Ancak Türkler her zaman diğer yabancılara göre biraz daha üstün görülmektedir. Genelde Türkleri severler.

Kazakistan’da yemek kültürü;

çoğunlukla etli yemeklerle beslenirler. Sebze genelde ithal edildiği için çok pahalı. Bu yüzden ana besinleri hayvansal gıdalardan oluşur.

At eti tüketimi oldukça fazladır. At eti çok değerli ve oldukça pahalıdır. Bazı bölgelerde sadece özel misafirlere at etinden özel yemekler hazırlanır. Yediklerinize at eti katıyorlar diye endişelenmenize gerek yok. Pahalı olduğu için siz talep etmezseniz yemeğinize katılmaz.
Lagman isimli çorbaları fena değildir. Denemenizi öneririz. Makarnalı et çorbasına benziyor. Genelde buradan giden Türkler bu çorbayı beğenirler.

Kazakistan’da bir çok Özbek restoranı bulunur. Oldukça güzel ve lezzetli yemekler yiyebilirsiniz buralarda.

Yine de Türk yemeklerinden şaşmam derseniz dünyanın her yerinde olduğu gibi Türk lokantalarını tercih edebilirsiniz. Bir çok Türk lokantasında klasik Türk yemekleri yanında kebap çeşitleri bulabilirsiniz. Ancak Türkiye’deki lezzetten biraz uzak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Almatı ve Astana en gelişmiş şehirleridir. Dolayısı ile diğer şehirlere göre bir miktar daha pahalıdır. Ev kiraları evin büyüklüğü, konumu ve yeniliğine göre 400-500 dolardan başar. 3 odalı büyük ve merkezi bir noktada ev tutmak isterseniz 1000 dolar civarındaki kira bedelini göze almanız gerekir.

Yerli halk olarak bir çok millet yaşamaktadır. Güvenlik biraz sıkıntılı olabilmektedir. Issız mekanlarda yalnız dolaşmamakta fayda var. Merkezi yerleri tercih etmeye çalışırsanız çok sorun yaşamazsınız.

Polislerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Rüşvet çok yaygın olduğu için gereksiz nedenlerden dolayı sizi alıkoyup para isteyebilirler. 

Kazakistan’da iş imkanları nelerdir? Türkler için Kazakistan’da iş fırsatları?

1991 yılında Sovyetler Birliğinden ayrılarak bağımsızlığına kavuşan ülkede çok kısa zamanda hem ekonomik hem de politik bir çok alanda ciddi ilerleme sağlanmıştır. Hızlı bir kalkınma ile sanayileşme ciddi oranda artmış, petrokimya sektörü ülkenin lokomotifi olmuştur. Yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olan Kazakistan küresel güce sahip ülkeler tarafından dikkatle takip edilmektedir. Zengin uranyum, kömür, doğalgaz ve hidrokarbon yatakları sayesinde geleceğin söz sahibi olacak ülkeleri arasında olması beklenmektedir.

Rusya-Ukrayna arasındaki kriz dolayısı ile batılı devletlerin Rusya’ya uyguladıkları ambargodan bu ülke de nasibini almış olup en büyük ihracat yapılan ülke konumundaki Rusya’daki durgunluk Kazakistan’da da durgunluğa yol açmıştır.

2017 yılında Kazakistan’da yapılan EXPO-2017 kapsamında yüzlerce etkinliğe sahne olan ülkede, çalışmak isteyenler için büyük fırsatlar söz ortaya çıkmıştır.

Türkler için iş fırsatları nelerdir?

Türkiye’nin, Orta Asya’da yatırımlarının en fazla olduğu ülkelerden birisi de Kazakistan’dır.

Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk firmalarının inşaat, gıda, petrol,  otelcilik, sağlık, ilaç-kimya sanayi ve savunma sanayi alanlarında artan yatırımlarının toplam değeri 2 milyar dolar civarlarındadır.

Türkiye, Kazakistan’da yaptığı yatırımlarla ülkenin 17. büyük yatırımcı dış devleti konumundadır. Enerji yatırımlarını saymazsak 4. sırada yer almaktadır. Kazakistan’da kayıtlı Türk sermayeli işletmelerin sayısı 600’den fazladır.

Kazakistan’da, Türk müteahhitleri tarafından bugüne kadar yaklaşık 18 milyar dolar değerinde 400’ün üzerinde proje gerçekleştirilmiştir.

Başta Türk inşaat firmaları ve yatırım yapmak isteyen girişimciler için cazip bir pazar konumundadır.

Ülkede iyi yetişmiş ve eğitimli iş gücü eksikliğinden dolayı dış ülkelerden beyin göçü oldukça fazladır. İnşaat şirketlerinin Türklerin elinde olması, petrol kaynaklarının Avrupa devletlerinin elinde olması, doğalgaz kaynaklarının Çinli firmalar tarafından işletilmesi bunun en büyük örneklerindendir.

Ne kadar para kazanabilirim?

Türkler için oldukça fazla iş imkanları mevcuttur. Petrokimya endüstrisi ve özellikle inşaat sektörü en çok Türk çalıştıran sektörlerdir. En yüksek maaş madencilik sektöründe ve taş ocağı işletmelerinde çalışanlara ödenmekte olup bu sektörde çalışanlar aylık ortalama 4-5 bin dolar civarında kazanmaktadır.

Doğalgaz ve petrol işinde çalışan yerli bir işçi 500 usd civarında kazanırken yabancı bir işçi çok rahatlıkla 5.000 usd kazanabilmektedir. İnşaat sektöründe çalışan işçi ve ustaların maaşları 3.000 usd üzerindedir. Şantiye şefi ve ara kademe yöneticiler 5.000 usd üzerinde maaş alabilmektedirler. İşsizlik oranı  %5 civarlarında olmasına rağmen sektörde tecrübeli işçi ve yönetici bulmak sıkıntılı olduğu için yabancı personel istihdamı oldukça yüksektir.

Ülkede Türkler için çalışılabilecek oldukça güvenilir ve kurumsal firmaların yanında daha küçük çaplı işlerle uğraşan kurumsallıktan uzak şahıs şirketleri de faaliyet göstermektedir. Bu tarz firmalarda çalışan bazı kimseler paralarını almakta güçlük çektikleri durumlarla karşılaşabilmektedir. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına çalışacağınız firmayı çok iyi tanımanızı ve mutlaka referansı olan yerlerde çalışmanızı öneririz.

En Çok Talep Gören Kazakistan İş İlanları

Yılın ilk yarısında Verimli İstihdam ve Kitlesel Girişimciliğin Geliştirilmesi Programı‘nın sonuçları tartışıldı. Çalışma ve Sosyal Koruma Bakan Yardımcısı Birzhan Nurymbetov, 2017-2021 Verimli İstihdam ve Kitlesel Girişimciliğin Geliştirilmesi Programı’nın sonuçlarının tartışıldığı brifing sırasında yabancılar için kazakistanda ne iş yapılır sorularını cevapladı.

Kazakistan Nasıl Bir Yer?

1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle 151,700 kişi Kazakistan’da işsiz olarak kayıtlıdır. Bölgesel komisyonlar, çeşitli meslekler için eğitim veren 360’tan fazla kuruluşun listesini hazırladı. Raporlama döneminde, 921 kişi en çok işçi talep edilen mesleklere yönelik eğitim için başvuruda bulundu. Sıhhi tesisat, elektrik, otel hizmetleri, inşaat ve petrol ve gaz boru hatları ile gaz depolama tesislerinin işletilmesi vb. işler kazakistanda yaşamak tarafından düşünülebilecek meslekler. Yani ülkedeki en popüler meslekler: aşçı, terzi, muhasebeci, kuaför, elektrikçi ve kaynakçı.

Buna ek olarak, bölgelerin personel ihtiyaçları ve uzmanlıkları göz önünde bulundurularak, 49 işvereni içeren kısa süreli bir iş başı eğitim haritası geliştirilmiştir. Eğitim şu meslek sahipleri gerçekleştirilmektedir: terzi, okul öncesi öğretmeni, garson, barmen, elektrikçi, mekanik, pil teknisyeni, elektrikçi, döşemeci, kaynakçı, aşçı ve tornacı.

Kazakistan Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Kazakistan’da Yaşam Şartları

2017 yılının ilk çeyreğinde yapılan ankete göre, kazakistanda maaşlar bakımından en büyük talep mikro işletmeler ve küçük işletmelerden beklenirken, orta ölçekli işletmeler çalışan sayısını sadece %0.8 ila 0.9 arasında artırmayı planlıyor. Sektörel olarak, tarımda daha fazla talep bekleniyor. Yaklaşık 37.000 kişi, ticaret (18.6 bin kişi) ve bireysel olarak sağlanan hizmetler (14.9 bin kişi) sektöründe tarımla uğraşıyor. Aynı zamanda, tarımda, talebin önemli bir kısmının mevsimsel çalışma ile ilgili olduğu da belirtilmelidir.

Bölgesel bağlamda, kazakistan yaşam şartları açısından en fazla iş fırsatı Almatı bölgesindedir.  Ayrıca Batı Kazakistan da ülkede yaşamak isteyen göçmenler tarafından düşünülebilir. Meslekler bağlamında, en büyük ihtiyaç vasıflı sanayi işçilerine (inşaatçılar, tesisatçılar, tornacılar, makine operatörleri) ve yüksek nitelikli uzmanlara yöneliktir. kazakistan ev kiraları ise evin şehir merkezinde olup olmamasına ve oda sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ancak 1, 2 ya da 3 odalı evlerin kiraları 50.000 ila 400.000 Kazak Tengesi arasında değişmektedir.

( 1000 Kazak Tengesi = 15.84 Türk Lirası)

Kazakistan’da üniversite eğitimi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Kazakistan’da Üniversite Okumak ve Üniversite Fiyatları

Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

İş başvurularında özgeçmiş çok önemli olup doğru ve etkili cv hazırlamak ve kolay işe yerleşmek için aşağıdaki başlıkları mutlaka incelemenizi öneririz.

Doğru cv (özgeçmiş) hazırlama teknikleri

Kolay iş bulma yöntemleri

Başarılı iş görüşmesi yapmanın püf noktaları

iş görüşmelerinde sıkça sorulan sorular

İş görüşmelerinde sıkça yapılan hatalar

Zorlu mülakat sorularına verilebilecek en güzel cevaplar

Detaylı bilgi almak istediğiniz konularda bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umuyoruz.

Kaynak: Jobs Abroad

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu