Yatırımlar

Kentsel Dönüşüm Nedir? Nasıl Yapılır? Arsa Sahiplerinin Hakları Nelerdir?

Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Günümüzde insanların yaşadığı kentlerde yer alan depreme dayanıksız, kalitesi düşük ve modern olmayan yapıların yer aldığı konutların yapılanma işlemi kentsel dönüşüm kapsamına girmektedir.

Yaygın olarak kullanılmaya başlanan kentsel dönüşüm projelerinden daha çok bilgi kazanmak ve kentsel dönüşüm nedir sorusuna cevap bulmak için yazılmış olan 6306 sayılı kanunda, gerek arsa sahiplerinin hakları gerekse yüklenici firmaların görev ve sorumlulukları açıkça belirtilmiştir.

İçindekiler

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?

Oturduğunuz ve yaşam haline getirmiş olduğunuz evleriniz, belirli bir süre sonunda ekonomik ömrünü tamamlar ve depreme dayanıksız hale gelir. Bu durum dolayısı ile bu yapılar artık riskli yapılar  haline gelir ve içerisinde yaşayanlar için tehlike yaratacağı düşüncesi göz önünde bulundurularak ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi amacı yenilenmesine gereksinim duyulur.

​Kentsel dönüşüm sayesinde, bu yapıların yerine yeni ve sağlam binaların yapılması ile bu yenilenmenin sağlanması amaçlanmıştır. Ancak kentsel dönüşüm ile birlikte eski binaların yerine sadece bina yapmak yerine, bunların yanı sıra otopark, yeşil alan, sosyal ve kamusal alanlara da ihtiyaç duyulur.

Kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili bölgelerde yaşayan ailelerin daha güvenli binalarda barındırılması öngörülmüştür.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kapsamına girmek için öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, kentsel dönüşüm alanında devlet tarafından izin verilen imar değişiklikleri sonucu yeni yapılacak projelerin hangi özelliklerde olması gerektiğidir.

Bazı inşaat firmalarında müteahhitler bu işi sizler için sürdürmektedir. Bunun içinde sizin müteahhite vekaletname vermeniz gerekmektedir. Daha sonrasında kentsel dönüşüm projenizi başlatmak için öncelikle ilk olarak Tapu ve Belediye İmar Müdürlüğüne başvurarak binanıza ait olan projenin ve yapım yılına ait olan statik projelerinizin bu müdürlükler tarafından temin edilmesi sağlanır. Daha sonrasında ise bu Müdürlükler tarafından, arazide yapılabilecek düzenlemeler proje haline getirilir ve diğer daire sakinlerine sunulur.

Proje belli olduktan sonra, eski bina sakinlerinin yada arsa üzerindeki hissedarların, kendi arasında toplantı yaparak toplantı sonrasında sözleşmeleri imzalanması sağlanır.

Kentsel dönüşüm işlemini başlatmak için ise binaya ait olan proje ile birlikte bina risk raporu, tapu senetleri ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte başvuru işlemleri başlatılmış olur.

Başvurunuz sonrasında binanızın risk raporunun İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından incelendikten ve onaylandıktan sonra 7 gün içerisinde bunu Tapu Kadastro Müdürlüğüne sunarak riski yapı şerhi işlenmektedir. Bu işlemden sonra Tapu Müdürlükleri bütün hak sahibi kişilere 2 ay içerisinde yaşadıkları yapının yıkılması ile ilgili resmi yazıyı ulaştırdıktan sonra teknik heyet inceleme başlatır.

Bina sakinlerinin bu duruma tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Hiç bir sorunun bulunmaması ile birlikte bir liste halinde bütün bina sakinlerinin de onayı alınarak ‘Ortak Karar Protokolü’ adı altında kimin hangi daireyi alacağı yazan bir liste oluşturulur ve imza atılır. Ayrılan süre ile yıkım işlemi tamamlanır ve inşaatın ruhsatı alınarak bina yapımına tekrar başlanır.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ARSA SAHİPLERİ İÇİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

  • Bu proje ile birlikte eski ve yıpranmış binalarınızın yerine daha dayanıklı ve modern görünümlü yapılar oluşturulmaktadır. Bu sayede yapılan binalar daha estetik görüntü sergilemektedir.
  • Kentsel dönüşüm ile birlikte evinizin yenilenmesinin yanı sıra araçlarınız içinde daha güvenli bir park alanı ortaya çıkar.
  • Daha önce bulunmayan yeni kamusal alanlar, okullar, dini tesisler, kamu binaları gibi binalar yerleşim alanları içerisine uygun alanlara yerleştirilir. 

Dezavantaj olarak aşağıdakiler sıralanabilir;

  • Bu projenin insanları tedirgin eden en büyük zararlarından bir tanesi de sürecin karmaşık bir halde olmasıdır.
  • Projenin başlaması, bitmesi ve teslim edilmesi sürecinin uzaması,
  • Hak sahiplerinin ortak bir fikir üzerinde uzlaşma sağlayamaması,
  • Müteahhit yada inşaat şirketinin batması, projeyi tamamlayamaması,
  • Hak sahiplerine, proje süresince taahhüt edilen kira ödemelerinin yapılmaması,
  • Projede kullanılan malzeme kalitesi ve işçiliğin istenen seviyenin altında olması,
  • Projenin, taahhüt edilen ilk haline uygun yapılmaması.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ARSA SAHİPLERİNİN HAKLARI VE BU HAKLARDAN MAHRUM OLMAMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Arsa sahiplerinin haklarından en önemlisi, müteahhit ile anlaşma sırasında kendi evinin değerinden aşağı bir değerde bina teslim olmayacağı ve belirtilen süreler içerisinde evlerin teslim edilmesi yer almaktadır.

Bu haklardan mahrum olmamak ve haksızlığa düşmemek için ise Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında çıkartılan yasaları yakından takip ederek bilinçli bir şekilde hareket etmek ve bunun için Tapu Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı İl Kentsel Dönüşüm projesi için yazılı bir tebligat alınması gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi için kentseldonusum.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

KONUT YATIRIMCISININ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREN PROJELERE YATIRIM YAPMASI

Parası olan konut yatırımcısı, kentsel dönüşüm projeleri ile karlı yatırımlar elde edebilmektedir.

Bu proje ile birlikte konut yatırımcısı için de bir seçenek bulunmaktadır. Bu seçenek ile birlikte konut yatırımcısının bina sahiplerinden evi satın alarak yapılan yeni evi değerinden fazla bir değere satarak daha fazla para kazanabilmektedir.

Özellikle büyük şehirlerde merkezi lokasyonlarda bulunan eski binaların kentsel dönüşüm projelerine yatırım yapılarak çok ciddi kazançlar elde edilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, finansal gücü yüksek, geçmişte iyi işlere imza atmış, müşteir memnuniyeti yüksek inşaat firmalarının seçilmesidir.

Kentsel dönüşüm nasıl yapılır? Kentsel dönüşümde arsa sahiplerinin hakları ve dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir.

Daha fazla bilgi ve görüşleriniz için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Kat Karşılığı İnşaat İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yapı Kullanım Izin Belgesi Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu