İş Fikirleri

Kivi Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Kivi Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar marjı, Kivi yetiştirmenin püf noktaları

Son yıllarda ülkemizde çok fazla üretiminin yapıldığı ve çok fazla tüketilen kivi yetiştiriciliği gün geçtikçe daha fazla oranda artmaktadır. Anavatanı Çin olan bu meyve hem çok lezzetli hem de besin ve vitamin değeri yüksek olan bir meyve türü olmaktadır. Yurdumuzun pek çok bölgesinde kivi yetiştirmek için faklı denemelerde bulunulmaktadır. Yapılan bu denemelerin birçoğunda istenilen sonuçlar elde edilmiştir.

İçindekiler

Kivi Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmeyenler

Kivi yetiştiriciliği hakkında bilgi almak isteyen kişiler için pek çok bilinmeyenler ile başlanılmaktadır. Kivi meyvesi aromatik maddeler ve vitamin bakımından çok zengin bir özelliğe sahip olmaktadır. Görünüş yönünden son derece dekoratif olan bu meyve kısa süre içine ülkemizde bulunan pek çok kişi tarafından sevilmiştir. Böylece dünyada bulunan toplam üretim sayısı yaklaşık bir milyon tonun üzerine çıkmıştır. Ülkemizde çok uzun olmayan bir geçmişi bulunan kivi yetiştiriciliği büyük bir ilgi odağı haline gelip üretimi ve tüketimi bakımından çok fazla talep görmektedir.

Özellikle yurdumuzda çay ve fındığın çok fazla üretildiği Doğu Karadeniz bölgesinde kivi yetiştiriciliği yöre çiftçileri tarafından alternatif bir ürün çeşidi haline gelmiştir. Bunun yanı sıra Ege ve Akdeniz bölgelerinde de denizden 200 ile 500 metre yüksek nemli vadi içlerinde de bu meyvenin üretimi yapılmaktadır. Her geçen gün ülkemizde hem üretimi hem de tüketiminin çok fazla arttığı kivi meyvesi büyük bir kazanç kapısı haline gelmiştir.

Kivinin Özellikleri Nelerdir?

Kivi yetiştirmek için bilinmesi gereken noktaların başında meyvenin özellikleri ve yetiştirme hususları gelmektedir. İlk akla gelen soru serada kivi yetiştiriciliği nasıl ve üretim verimi hakkında bilinmeyeler gelmektedir. Kivi asmaları tırmanıcı ve sarılıcı bitkiler olup topak üstü aksamı çok da kuvvetli olmamaktadır. Asmaların kökleri yüzlek ve saçak kök yapısında olduğunda çoğunlukla toprağın yaklaşık 40 cm derinliğinde bulunmaktadır. Fakat uygun koşullarda 1 ya da 1 buçuk metre derinliğine kadar gidebilir.

Kılcal kökleri hızlı bir şekilde gelişmekte ve kendini yenileme özelliğine sahiptir. Gövdesi sarıcı asma gövdesidir ve genç yaşlarda olanlar gevşek ve kırılma özelliği bulunmaktadır. Genel olarak gövde kendi ağırlığını taşıyamaz ve bunan dolayı dikim sonrası herekle desteklenmesi sağlanmalıdır. Şekil budamasıyla düzgün ve dik gövde oluşturmak dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Meyvenin gövdesi çok ağır kış koşullarında zarar görür ve çatlamalar meydana gelir.

Kivilerin sürgünleri bir yaşlı çubukların gözlerinden sürerler ve çok kuvvetli büyürler. Sürgün ucu kırmızı tüylüdür ve yaz ortalarına kadar 2 ya da 3 metre uzunluğuna kadar ulaşmaları mümkün olmaktadır. Çiçekleri dekoratif yapıdadır ve taç yaprakları beyaz renktedir. Genellikle bir asmada yüzlerce çiçek bulunmaktadır. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitkilerde bulunup tek tek ya da üçlü gruplar halinde olurlar. Normal olarak çiçek ve meyve dökümü gibi sorunlar yaşanmaz. Bu sayede tozlanan tüm çiçekler meyve tutar.

Kivi Üretimi ve Bakımları

Kivi asmaları yüzlek ve saçak bir kök yapısına sahip oldukları için hafif, derin topraklarda iyi gelişmektedirler. Killi, su tutan ve taban suyu bulunan yüksek topraklarda istenilen sonuç elde edilemez. Asitli olan topraklarda kivinin gelişmesi daha iyi olmaktadır. Fidanların dikileceği yerde bulunan arazinin yapısı uygun ise güney yönlü ve sıraların yönü kuzey güney istikametinde olması gerekir. Fidanların dikimi yapılan yerin taban su seviyesi yüksek olmaması gerekmektedir. Belli aralıklar ile dikimi yapılması gereken fidanlar tercihen 2 yaşlı fidandan yana olmalıdır.

İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra ve derin çukurlar içine dikim yapılmalıdır. Genel olarak sıcak bölgelerde aşılı fidanlar ve soğuk yerlerde ise çelik fidanlar tercih edilmektedir. Fidan dikimi sırasında aşı yeri ve sürgün yeri toprak üzerinde kalmasına dikkat edilmelidir. Kivi asmalarının sulanmasında, bitkiler yüzlek köklü ve büyük yapraklı olmasından dolayı çok fazla su isteği bulunmaktadır. Haziran ve Eylül ayları arasında sulama yapılmalıdır. Toprak devamlı olarak nemli olmasından ötürü toprak işlemesi yapılmaz. Bahçelerde sıra araları otlu olması durumunda yabancı otlar ilaçlarla kontrol altına alınmalıdır.

Kivi Yetiştiriciliği Maliyeti

Kivi Yetiştiriciliği Maliyeti Hakkında

Türkiye de çok hızlı bir şekilde gelişen kivi yetiştiriciliği maliyeti bakımından dönüm başına göre daha farklı olmaktadır. Yaklaşık bir dönüm kivi bahçesi kurmak için 4 bin liraya kadar bir maliyeti bulunmaktadır. Kivi fidanlarının dikiminden 3 ile 4 yıl sonra istenilen verimi alınması mümkün olmaktadır. Üreticiler tarafından her geçen gün daha fazla talep gören bu meyvenin maliyeti tercih sayısına göre daha düşük olacaktır. Uzun süredir yapılan araştırmalar sonrasında hem maliyetin daha aza indirmek hem de daha fazla verim kazanmak için çalışmalar devam etmektedir.

Doğal olarak ilk yıllar daha az verim alınan bu bitkinin gelişmesi ve belli bir zaman sonrasında verim daha da artacaktır. Genellikle asmalar tam olarak verim yaşına 6 ya da 7 yıl sonra girerler. Bitki başına verim çevrenin uygun olması ve bakımlarının düzenli olarak doğru şekilde yapılmasına da bağlı olmaktadır. Tüm işlemlerin doğru şekilde yapılması durumunda 40 ile 50 kilo kadar ürün elde edilir.

Buna göre dekara yaklaşık 2 ile 3 tonu bulacaktır. Bunların yanı sıra tüm yetiştirilen ürünlerde olduğu gibi bitkilerin verimi ve kalite arasında denge çok iyi korunmalıdır. Üreticilerin en fazla sorduğu sorulardan biri olan kivi yetiştiriciliği karlı mıdır sorularına en doğru cevap düzenli bakım ve gerekli işlemlerin yapılması durumunda istenilenden daha fazla verim almak mümkün olacağından fazla kazanç elde edilebilir. Meyveleri soğutmasız ortamlarda 3 ay ile soğuk hava depolarında ise 9 aya kadar muhafaza edilmektedir.

Yaban Mersini Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Enginar Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Maliyeti Ve Kar Marjı

Kinoa Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu