İş FikirleriGüncel

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak-Maliyet ve Kar Hesabı

Lavanta yetiştiriciliği yapmak son yıllarda ülkemizde oldukça revaç kazanan tarım sektörlerinden birisidir. Özellikle kıraç tarım arazisine sahip pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Piyasa rekabeti bazında baktığımızda,  rakiplerin azlığı  nedeniyle lavanta yetiştiriciliği getirisinin çok daha az paya bölünmesi ve yeni keşfedilmiş olmasıdır.

Ancak ülkemizde lavantaya olan keşfin artması ile birlikte, 2018 yılında 8.700 dönüm, 2019 yılında da 10.000 dönüm üzerinde arazi üzerinde lavanta üretimine başlanmıştır.

Bu nedenle lavanta ekimi ve üretimi yapmak isteyenler, getiri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, kısaca lavanta tarımı hakkındaki tüm detayları makalemizde sunacağız.

Dünya üzerinde yağı bakımından en çok ticareti yapılan ürünler arasında lavanta bilgisi gelmektedir. Lavanta üretiminin bulunduğu sektörler genellikle ;

  • Parfümeri,
  • Sabun,
  • İlaç sanayi (ağrı kesici, yatıştırıcı)

sektörlerinde kullanılmaktadır.

Lavanta bitkisi; bildiğiniz üzere kokusu ile en çok ön plana çıkan unsurlardan bir özelliğe sahiptir. Lavantanın kendine has bir kokusu olmasıyla birlikte birçok esans ve parfümlerin kimyasına katılıp insanların en çok sevdiği koku deodorantları olarak piyasada ki yerini almıştır ve almaya da devam etmektedir.

Lavanta elde edildikten sonra yani bitki elde edildikten sonra bu bitkinin en büyük kullanım amaçlarından birisi olan koku sektöründe kullanılmaya hazır hale getirilmektedir. Sonrasında ise lavanta yağı önemli rol oynamaktadır. Lavanta bunların dışında ise hastalık veya farklı insan kusur problemlerinde de kullanılmaktadır. Örneğin lavantayı kaynatarak suyundan yüzde çıkan sivilce gibi kusurları yok etmeye yaramaktadır. Özel karışımlarla hazırlanan karışımları ile birçok faydası olmasıyla da bilinmektedir.

İçindekiler

Lavanta Üretimine Talep Neden Arttı?

Lavanta bitkisinin özellikle televizyon kanallarında çok fazla reklamının yapıldığını görmekteyiz. Türkiye’de yıllardan beri olsa da, popülerliğini son 3 yılda artırmış bir tarım türüdür.

Ülkemizde farklı coğrafi bölgelerin bulunması, her toprak yapısının, her ürüne uygun olmaması nedeni ile çiftçiler biraz daha iklim koşullarına elverişli ürünler ekme arayışına girdiler. Lavanta bitkisi de, sert toprak ve iklim koşullarına sahip olması, artan pazar imkanları neden ile lavantaya olan ilginin artmasına neden oldu.

Lavanta Yetiştiriciliğine Başlarken;

Lavanta üretimi yani yetiştiriciliği 2 şekilde yapılabilmektedir. Generatif ve vegetatif olarak yapılabilmektedir. Vegatatif olarak üretim, yaşlı çelik veya yan ürünlerden yapılabilmektedir. Genaratif üretime baktığımızda ise daha çok tohum olarak ön plana çıkmaktadır. Uygulama üzerinde çoğunlukta tohum kullanılmaktadır.

Lavanta yetiştiriciliği yapmak çok zor  olmamakla birlikte, doğru bilgi ile üretime ait verimi maksimum seviyede artırabilirsiniz. Bunun için ekeceğiniz lavantanın çeşidini iyi bilmek zorundasınız.

Lavanta Çeşitleri ve Özellikleri

  • Grosso, (Yağ üretimi yapacaklar için en uygun lavanta çeşididir. Yaygın bir görüntüsü vardır)
  • Provence; (Daha çok parfüm sektöründe kullanılmaya uygundur)
  • Munstead lavanta ; ( Zorlu iklim koşullarına en elverişli lavanta türlerinden biridir. Akdeniz bölgesi haricindeki yerler için uygundur)
  • Hidcote : Temmuz ve eylül aylarında çiçeklenen bir lavanta türüdür.
  • Sweet Romance ; (Daha çok hediyelik ürünlerde kullanılan lavanta çeşiidir.)
  • Royal Velvet : (Kokulu, mor renkli lavanta çeşididir. Özellikle turistik bölgelerde dikkat çekmesi amacıyla yetiştirilebilir. )
Lavanta Ekimi Nasıl Yapılır?

Lavanta Üretimi Nasıl Yapılır?

Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyenler ilk başta kafasında lavanta yetiştiriciliği ile ilgili soru oluşturup sonradan tüm soruları cevaplandırmadan bu işe atılmaması gerekmektedir. Çünkü cevaplandırılması gereken tüm sorular girişeceğiniz iş için size yol ve yön, plan oluşturacaktır.

Sonrasında ise en önemli işiniz tohum olmalıdır. Lavanta üretebilmek için her taraftan bulabileceğiniz lavanta tohumlarının dışında eski yıllara ait tohumlar bulmak daha faydalı olmaktadır. Kısaca tarlanız için tohumunuzu sağlam yerden ve genetiği ile oynanmamış tohumlar bularak tarlanıza ekmeniz faydalı ve daha yararlı olacaktır.

Tohumdan Lavanta Yetiştirme ;

Kum ve talaş karışımı iyice havalandırılarak, soğuk bir ortamda 1 ay kadar bekletilen tohumlar, aydınlık toprakta 21 günde çimlenmektedir.

Lavanta Tohumu Nasıl Ekilir?

Lavanta tohumu, ortalama olmak üzere 25 cm’lik aralıklarla, havalandırılmış ve bolca güneş almış toprağın 3 cm altına konularak ekilir.  Can suyu verilir.

Lavanta Tohumu Hangi Ayda Ekilir? 

Lavanta tohumu, fideye göre hassas olması nedeni ile, mayıs ekimi için uygundur. Kısa sürede çimlenir. Ancak başlangıç hasadına geçmesi için önünde 2 yıllık bir süreç vardır. Tam anlamıyla verim alabilmek için 3 yıl beklenmek zorundadır. Bir de yetişmesinde, fide ekimine göre başarı oranı biraz daha düşük olması nedeni ile çiftçilerin daha az tercih ettiği bir ekim şeklidir.

Lavanta Tohumu Nereden Alınır?

Tohum satışı yapan her yerden almanız mümkündür. Online olarak da toplu sipariş edebilirsiniz. Gittigidiyor, n11, hepsiburada vs.gibi internet sitelerinde satışı yapılabilmektedir.

Lavanta Tohumu Kg Fiyatı Nedir?

Lavanta tohumu da, talebin artması ile birlikte bu artıştan nasibini almış durumdadır. Önceki yıllara göre biraz daha pahalı fiyatlardan satılmaktadır.

Tohum kalitesine göre farklılık göstermekle beraber lavanta tohumu kg fiyatı ortalama 50 TL civarındadır. (2020 Mart ayı itibariyle)

Tohumdan lavanta yetiştirmek isteyenler yukarıdaki verdiğimiz bilgilere göre hassasiyet göstererek karar verebilir.

Fideden Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak

Fideden lavanta yetiştiriciliği yapmak, ürünün zayihatın daha düşük oranda olmasını ( tohumda bu oran yüzde 30’dur) ve daha kısa sürede ( 1 yıl kadar önce)  ürün hasadını sağlar.

Fideden lavanta ekimi yapabilmek için öncelikle toprağın kazılması, havalandırılması, yabancı bitkilerden arındırılması ve gübrelendirilmesi gerekir.

Lavanta Yetiştirme Koşulları

Lavanta yetiştiriciliği için gerekli olan bazı şartlar söz konusudur. Bunlar toprağın yapısı ve hava şartlarının yani iklimin lavanta yetiştiriciliği için gerekli olan yerde yapılmasının koşullarını yerine getirip getirmemesine bağlıdır.

Lavanta bitkisi kireçli ve hafif, zengin olan toprağı sevmektedir. Toprak derinliği, rutubeti önemli rol oynamaktadır.

Lavanta normalde soğuk hava şartlarını sevmemektedir. Ama soğuğa dayanıklı olan lavanta türleri ve çeşitleri de bulunmaktadır.

Orta Avrupa soğuğuna bile dayanabilen lavanta çeşitleri ve türleri bulunmaktadır. Lakin bu lavanta türleri ülkemizde çokça bilinmemekle beraber bilinen türleri ve çeşitlerinde de bazı sorunlar çıkabilmektedir.

Lavantayı sulak ortamlarda yetiştirmeye çalışmak, baştan büyük zararlara uğramanıza yol açar. Toprağın bol güneşli, az sulak bölgede yer alması çok önemlidir. Fazla nem bitkide mantar türü hastalıklara sebep olmaktadır.

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak için ne tür bir arazi gerekir?

Arazi isteğinize göre büyüklük en çap oranlarını göre de lavanta yetiştirmeniz mümkündür. Lavanta yetiştirmek için arazinin bil derecede azotlu ve fosforlu olması daha verimli lavanta yetiştirmenize olanak sağlar.

Lavanta güneşi seven bir bitki olması nedeni ile, gün boyunca güneş alması gerekir. Bu yüzden tarlayı dağın güneye bakan kısımlarına ekmeniz daha yerinde olacaktır.

Lavanta Yetiştirme Aşamaları

  • Fideyi aldığınızda, kökündeki toprağı silkeleyerek gübre (organik gübre) ile karıştırın ve bunu tarlaya dökün.
  • Toprağı çabalayın ve tırmıklayın. Üzerindeki tüm yabancı bitkileri temizleyin.
  • Toprağın ph+ oranını analiz edin. Toprağın ph+ oranı 6,5 – 7 değerleri arasında olmalıdır.
  • Arazi olarak çok fazla seçici olmaması nedeni ile sert topraklı, eğimli, diğer ürünlerinize göre daha az elverişli olan araziniz lavanta üretimi için uygun olabilir.
  • Toprağın çok nemli olmamasına ve gün boyunca güneş almasına dikkat edin.
  • Mümkünse mayıs veya kasım aylarını seçin. Tohum ekimi için mayıs ayı daha uygunken, fide ekimi için kasım ayı elverişlidir. Ancak fidelerin kış koşullarına dayanıklı olup olmadığına dikkat edin.
  • Çapa ile yumuşatılmış, gübrelenmiş ve tırmıklanmış toprağa, birer adım veya 25-30 cm aralıklarla fide dikimini yapın. Lavanta dikim aralığını çeşide göre bu aralığı artırıp azaltabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz lavanta çeşitlerinden olan Grosso türü lavanta, yayılmacı olması nedeni ile, arayı biraz daha genişletebilirsiniz.
  • Fideyi ektiğinizde aynı zamanda, fidenin sararan veya ölen kısımları varsa bunları temizleyin. Fidenin hava alması çok önemlidir.
  • Ekim işlemi tamamlandıktan sonra can suyu verin.
  • Can suyu verme işleminden sonra, toprağın dönem dönem analizini yaparak 3-4 kere yıllık olarak sulama yapabilirsiniz. Ancak nemli toprak ise, sulamayı çok fazla yapmamanızda yarar var. Çünkü lavanta bitkisinin çok fazla sulanması, bitkide mantar hastalığına sebep olmaktadır.
  • Ekim işleminin ve can suyu işleminin bitmesinden sonra, toprağın yabancı bitkiler tarafından sarılmamasının önüne geçmek için, tarlayı ziyaret edin ve çapalama işlemi yapın. İlk zamanlar el çapası ile bitki köklendikçe makine çapası ile çapalama işlemini yapabilirsiniz.
  • Yılda bir kez budama işlemi yaparak, bitkilerin sararmış ve ölmüş bölgelerinden ayrılmasını ve bitkinin hava almasını sağlayın. ( Ürün kalitesi açısından lavanta bitkisinin budanması mutlaka yapılmalıdır. )

Ortalama 1 dönüm araziye ne kadar lavanta bitkisi dikilir?

Bir dönüm arazi için lavanta fidesi 2100-2200 civarındadır.

Lavanta Hasat

Lavanta hasadı hakkında en çok sorulan konuları soru cevap şeklinde düzenleyerek cevaplamaya çalıştık.

Lavanta hasadı ne zaman yapılır? : Lavanta hasadı genel olarak yılın temmuz ayında yapılır. Ancak iklim, toprak türü, lavanta çeşidine göre bu farklı aylara da tekabül edebilir.

Lavanta hasadı nasıl yapılır? : Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hasat makineleri ile hasat yapılması mümkündür. Ancak mevcut insan iş gücünüz varsa, tırtıklı çakı veya bıçaklarla bitkinin çiçekli kısmından 20-25 cm uzunluğunda kesilip, demet haline getirilmek suretiyle hasadı da yapılabilmektedir.

Lavanta hasadı yılda kaç kez yapılır? : Lavanta hasadı yılda bir kez yapılmaktadır.

Lavanta kaç yıl boyunca hasat verir? : Lavanta uzun ömürlü bir bitkidir. Doğru bakım, nemlilik, havalandırma koşulları sağlandığında 20 yıla kadar hasat vermesi mümkündür.

Lavanta Hasadı Nasıl Yapılır?

Lavanta Ekim Maliyeti

Bu maliyeti 1 Dönüm lavanta fidesi üzerinden hesaplayacağız. Bu bilgiler lavanta bitkisinin, iklim koşulları, mozot/benzin, işçi yevmiyesi ücretlerine göre değişiklik gösterebilir. Biz 2020 yılı Mart ayı üzerinden hesaplama yapacağız.

Lavanta fidesi veya fidanı için internet üzerinden yaptığımız araştırmada tanesinin ortalama 15 TL civarında olduğunu, ancak 20-25 TL civarında da 10 TL civarında da fidelerin olduğunu gördük. Biz ortalama fiyatı baz alarak 1 dönüm fide maliyetini 2100 Fide üzerinden hesapladık.

1 Dönüm Lavanta Fide Maliyeti ; 2100 x 15 = 31,500 TL (Tabi toplu alımlarda bu fiyatı düşürebilirsiniz, tanesi 10 tl civarındaki fideler için 21.000 TL ye kadar maliyeti çekebilirsiniz)

Gübre Maliyeti  : 1 dönüm arazi için gübre maliyeti ortalama 500,00 TL

Toprağın havalandırılması, gübrelenmesi, fidelerin ekiminden kaynaklanan işçilik maliyeti : Eğer günlük yevmiye şeklinde çalışan işçi tutacaksanız kişi başı 100 TL olmak üzere 5 kişi ile iş bir dönüm başı bir günde bitebilir. Günlük işçilik Maliyeti 5 kişi için = 500 TL ( Eğer ev halkı ile birlikte bu işi yapacaksınız, işçilik maliyetiniz düşecektir. )

Mazot : Tarlanın sürülmesi (pulluğa göre maliyet değişkenliği), tarlaya gidim gelip, işçilerin takviyesi, ürünün tarlaya getirimini de siz yapacaksanız hep birlikte hesaplandığında 250 TL civarı mazot gideriniz olabilir.

Sulama : Ortalama 50 TL

Çapalama ve Budama işçi yevmiyesi : 3 işçi bu iş için yeterli olacaktır. 3 kişi günlükten 300 TL

Sonuç olarak 1 dönüm lavanta ekim maliyeti 2020 yılı itibariyle ortalama 33.100 TL civarında olacaktır. Ancak yukarıda belirttiğimiz şekilde fide giderini, işçilik giderlerini düşürdüğünüzde bu maliyeti 22.000 TL ye kadar düşürebilirsiniz. 

Lavanta Yetiştiriciliği Getirisi

1 dönüm için lavanta yetiştiriciliği maliyetini yukarıda hesapladık. Şimdi gelelim bu 1 dönüm arazi için bize getireceği kazanca.

1 dönüm araziden kaç kg Lavanta alınır?

1 dönüm lavanta kaç kg hasat verir diye düşünecek olursak, normalde ekilen tohumun kalitesine ve tohumun cinsi ve türüne göre değişiklik gösterdiğini yukarıda belirtmiştik. Eğer bir dolandırıcı ile karşılaşmadı iseniz, genellikle lavanta fidesinin ücretinin artması ile birlikte kalitesi de artar.  Ama bilinen 100 kg ile 500 kg arasında değişmektedir.

Lavanta Yetiştiriciliğinde tam verim ortalama 3 yılda alınır. 1. yıl ürünün verimi %30, 2 yıl %70, 3. yıl %100 şeklinde verim alınması söz konusudur. Bu yüzden yıl yıl gideceğiz.

1.Yıl Lavanta Getirisi

1 Yıl dönüm başı hasadınız 30 kg – 150 kg arasında değişiklik gösterecektir. Lavanta bitkisinin perakende satışını siz yapacaksanız ücreti biraz daha yüksek tutabilirsiniz. Ancak burada ürünün paketlenmesi ve satışı ile ilgili ek maliyetleriniz olacaktır. Giderler düşüldüğünde kilosu ortalama 25 TL civarı size getirisi olacaktır. Bu da ilk yıl için 750-3.750 TL civarı getirisi olacaktır.

Toptan fiyata satacaksanız kilosu ortalama 15 TL civarı olacaktır ve 30 kg-150 kg satış fiyatı size 375-2.250 TL civarında satış fiyatına ulaşacaktır.

1. Yıllık Lavanta Yağı Getirisi 

İlk yıl lavanta yağı üretmek sizin zararınıza bile olabilir. Çünkü bunun için bir de lavanta yağını kendinizin üretmesinden kaynaklı masraflarınız olacaktır. Ortalama yağ üretilen hasadın yüzde 2-5 arasında değişir. Biz ortalama yüzde 3,5 alıyoruz. Bu durumda yağ hasadınız ilk yıl için 1,05-5,25 kg arasında değişecektir. Lavanta yağı, bitkisine göre çok daha pahalıdır. Lavanta yağı üretim tesisi varsa buraya yaptığınız giderleri düşerek kazancınızı hesaplayabilirsiniz.

Piyasada 1 kg  lavanta yağının fiyatını 350-700 TL arasında değişmektedir. Perakende olarak satacağınız da bu fiyatları baz alabilirsiniz. Ancak toptan bir şekilde  perakendeciye satacaksanız, daha uygun fiyata satmanız söz konusudur. Kg başına 500 TL hesaplarsak ilk yıl için 525-2.625 TL civarında lavanta yağı kazancınız olacaktır.

2. Yıl Lavanta Getirisi

Yukarıda 1. yıl için uzun uzun yazdığımız şeyleri 2. yıl için biraz daha özet geçeceğiz. 2. yıl lavanta hasat verimi % 70 civarında olacağını söylemiştik. Bu durumda lavanta çiçeği 1 dönüm hasat miktarınız 70-350 kg arasında değişecektir. Yukarıdaki hesapları yaparak 1 yıl için lavanta çiçeği getirisinden 25 TL satış ücreti ile perakende satış getirisi 1.750-8.750 TL arası değişkenlik gösterecektir.

Toptan fiyat olarak baktığımızda ise 1050-5250 TL civarında olacaktır.

2. Yıl Lavanta Yağı Getirisi 

2 yıl lavanta yağı için hasatınızdan çıkacak yağ miktarı 2,45-12,25 kg arasında değişecektir. Bu da perakende satış için getirisi 1.225 TL – 6.125 TL arasında değişecektir.

3 Yıl Lavanta Getirisi

Bu yıl artık toplam verim %100 oranında olacağı için hasat miktarı 100-500 kg arasında değişecektir. Bunun içinde gelir tablosu perakende satış için 2500-12,500 TL arasında değişecektir.

Toptan fiyat aralığı ise 1500-7500 TL arası değişiklik gösterecektir.

3.Yıl Lavanta Yağı getirisi

3. yıl itibariyle artık lavanta yağı hasadı ortalama 3,5-17,5 kg arasında değişkenlik gösterecektir. Bunun da satış bedeli 1.750-8.750 TL arasında değişecektir.

Lavanta yetiştiriciliği getirisi ile ilgili bu hesaplamamızı aslında 2020 yılı verilerine göre yaptık. Bu yıl ekeceğiniz lavantanın getirisi 2022 – 2023 yıllarında daha farklı olacaktır. Yıldan yıla ürün fiyatları yükseldiğinden siz bu hesaplamanızı belli bir oran koyarak da hesap edebilirsiniz.

Aslında lavanta yetiştiriciliğinden özellikle ilk 3 yıl için büyük bir kar oranınız olmaz. Kar kısmı ilk 3 yıl aşıldıktan sonra meydana gelmeye başlar. Lavantanın verimine göre 3-4 yıl da maliyet karşılanır, kalan yıllar sadece yıllık ürün bakım maliyeti olacağından kalan bedel sizin tümüyle sizin karınız olacaktır. Bizim hesabımız 1 dönüm başına bir hesaplamadır. Ancak 10 dönüm bir tarla ekeceksiniz, dönüm başı maliyetiniz işçi giderleri, mazot giderleri, lavanta fidesi giderleri bakımından daha uygun fiyata neden olacağından, maliyetinizi daha hızlı çıkartılmasını sağlayacaktır.

Lavanta Yağı Getirisi

Kimler Lavanta Yetiştiriciliği Yapabilir?

En birinciden bu tarz bitki ve çiçeklere alerjisi olan bireylerin bu işe girmesi tehlikeli olacaktır. Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen her bir kişi yapabilmektedir. Lakin bu işle uğraşmak isteyen insanların tarla işlerinden birazda olsa anlamaları gerekmektedir. Çünkü toprağın yapısından tutun yetiştirileceği yere ekilecek olan tohumun kaliteli olması için biraz da olsa bilgi sahibi olmak gereklidir. Bilinen her bir bilgi yetiştirilecek olan lavanta için bir sürüm kaynağıdır.

Lavanta Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Lavanta tarımı nasıl yapılır diye bu işe başlamadan önce kendimize sıkı sorular sormalıyız. Lavanta dönüm verimi hakkında oldukça detaylı araştırmalı ( örneğin : 1 dönüm lavanta kaç kg hasat, 1 dönüm lavanta kaç kg yağı çıkar), lavanta bahçesi nasıl kurulur, tohumu, ekimi, dikimi, üretimi gibi lavanta yetiştirme koşulları hakkında kapsamlı bilgi toplanmalı ve lavanta yetiştiriciliği pazarı ile tanışmalı, potansiyel müşteriler tespit edilmeli ve tüm gerekli bilgileri topladıktan sonra lavanta ne kadar kazandırır, üretimi kar mı gibi konular hakkında öngörüde bulunulmalıdır.

Lavanta Pazarı

Lavanta kime satılır, nereye satılır, yağı ayrı mı satılmalı gibi pek çok satıcı için hayati öneme sahip konular lavanta yetiştiriciliği ile ilgili konuların başında gelir.

Bilinmelidir ki lavanta bitkisinin yetiştirildiği bölgede bu işi yapan büyük veya orta ölçekli işletmeler var mı? Varsa bunlar ile irtibata geçilmeli ve ürün tanıtımı yapılmalıdır. Böylelikle hem ulaşım gibi çok büyük maliyetlerin önüne geçilerek karlılık oranı arttırılabilir hem de sürekli potansiyel müşteri elde edilmesi sağlanabilir.

Turistik bölgede yer alınıyorsa yağı elde edilerek, satışı sağlanabilir.

Web sitesinde ürün tanıtımı yapılarak potansiyel müşterilere ulaşılmaya çalışabilir veya global ve yerel piyasada internet üzerinden müşterilere ürün pazarlanabilir.

Lavanta yetiştiriciliğinde rutin yapılması gereken işler nelerdir?

Lavanta yetiştiriciliğinde rutin yapılması gereken işler normal bir tarla ve arazi için yapılması gereken işlerden farklı olarak soğuk iklime özen göstermek olacaktır.

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Lavanta yetiştiriciliği yapmanın normal bir buğday yetiştiriciliği yapmaya göre avantajı daha fazladır. Çünkü ekilen lavantanın çimlenme zamanında ki olan şartları daha belirgin ve görünür bir halde olmaktadır.

Dezavantajına geldiğimiz zaman ise hasat zamanı biraz uzun sürmektedir.

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmak ve Zorluklar

Lavan yetiştiriciliği yapmanın her bir tarla şartlar altında olan zorlukları söz konusudur. Ama yapılan tarla işleri içerisinde en güzel işlerden bilinmektedir. Kokusu, yağsı ve bitkinin özünden yararlanma şansı gibi çokça alanda verim elde etme imkanı sağlamaktadır.

Lavanta Yetiştiriciliği Yapmanın riskleri nelerdir?

Lavanta yetiştiriciliği yapmak, riski normal tarla ve arazi şartları için gerekli olan koşullar ve iklim koşullarıdır.

Finansal olarak ihtiyaç duyulması durumunda tarım kredisi kullanılarak lavanta yetiştiriciliğine başlanabilir. Tarım kredileri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;

Tarım Kredisi Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Lavanta Yetişticiliğinde Devlet Desteği

Lavanta, aromatik bitkiler arasında yer alması nedeni ile hazineye ait topraklarının kira bedellerinin binde biri üzerinden Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilmektedir.

Ayrıca 2 Milyon TL’ye kadar devlet bankalarından işletme kredisi kullanan kişileri devlet %50 oranında faiz indirimi yapmaktadır.

Lavanta Yetiştiricilinde Alternatif Bir Kazanç Örneği Daha;

Bilindiği üzere ülkemizin özellikle akdeniz iklimine sahip olan bölgeleri aynı zamanda ciddi turist çeken bölgelerdir. Buralarda büyük lavanta bahçeleri, görünümleri nedeni ile turistlerin ilgisini çekecektir. Lavanta bahçelerinizi turistlere açarak tur kazancı, turistlere satışlardan elde edebilecek yağ ve çiçek kazançları elde etmeniz mümkündür.

Organizasyonlar için; organizasyon direktörleri, oteller, çiçekçiler için canlı lavanta çiçek tedarikçisi olabilirsiniz.

Son yıllarda açık hava fotoğrafçılığında mor/mavi renkli lavanta bahçeleri bir hayli ilgi çekmekte. Fotoğrafçılar ile anlaşarak, düşük komisyon bedelleriyle bahçenizi fotoğrafçılara açabilirsiniz.

Lavantalarınızın bir kısmını tohumlamaya bırakarak, aktarlara lavanta tohumu satışı yapabilirsiniz.

Hediyelikçiler ile anlaşarak kurumuş lavanta demetlerinin satışını yapabilirsiniz.

Lavanta Yetiştiriciliği Zengin Eder Mi?

Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı, yani üretiminin kolay olması, toprak konusunda çok seçici olmaması, can suyu haricinde çok bir sulama gerektirmemesi, ayrıca üretimi sonucunda yağının çıkartılabilmesi nedeni ile katma değer sağlaması nedeni ile elinizde ekim alanının bulunması (ortalama maliyet 3 yılda) ve lavanta yağı üretim tesisi kurarak makineler vasıtası ile yağını çıkartılması halinde bu süreyi daha da kısaltılması suretiyle, kar oranızı yatırımınız ve ticari başarınız yönünde katlayabilirsiniz.

Zenginlik göreceli olmakla birlikte, yatırımınız ölçüsünde hayalinizdeki zengin edeceğini düşündüğünüz kazanca ulaşabilirsiniz.

Lavanta yetiştiriciliği yapmak ile ilgili sormak istediğiniz tüm soruları ve görüşlerinizi bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaştırabilirsiniz.

Lavanta yetiştiriciliği dışındaki farklı iş alanları ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Lavanta Yağı Üretim Tesisi Maliyeti-Tüm Giderler

23 Yorum

  1. Ya kardeşim bu yazıyı hazırlamak için çok mu uğraştınınız? Bu bilgileri sokaktaki herkes verebilir. ortalama masraf nedir diye başlık açıp değişkenlik göstermektedir derseniz ne anlamı kaldı.. örnekler vererek ortalama bi fiyat söyleyebilirsiniz. altına cevap olarak bilmiyoruz yazsaydınız daha samimi olurdu.

    -1 dönüm arazinin ortalama yıllık masrafları nelerdir?
    Bilmiyoruz
    -Ne kadara satılır?
    Onu da bilmiyoruz

    1. Diyelimki ektik ama kimlere satis yapacagiz sivas ikliminde olurmu olursa dekara ne verir

      1. Merhaba.
        Lavanta bitkisi bol güneş istemesi ve toprağın ph+ değerinin 6,5-7 oranlarında olması bakımından hesaplanmalıdır. Kışın ciddi don olaylarına karşı tedbirli olmak gerekir. İklim şartlarınızı ve toprağınızın yapısı hakkında bir ziraat uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca satım yapabileceğiniz yerler ile ilgili içeriği eklemeler yaptık.
        İlginiz için teşekkür ederiz.

    2. Merhaba.
      Yorumunuza binaen yazımızı istediğiniz şekilde yeniden düzenledik. 1 dönüm arazi üzerinden maliyet ve kar incelemesini kalem kalem yazdık. Ancak masrafların değişkenlik göstereceği konusunda diyebileceğimiz şey; 1 fide 10 TL – 20 TL – 30 TL olabilmektedir. Bu durumda elbette ki masraf değişkenlik, ürünün verimi de doğru orantılı olarak değişkenlik gösterecektir.
      İlginiz ve uyarınız için teşekkür ederiz.

      1. fide fiyatlarında sanırım bir hata var.İnternette 15 TL olan , 50 fidelik bir fide bağının fiyatı olarak görünüyor.

    1. Merhaba. Orta anadoluda Ankara ikliminde lavanta yetişirmi ? İklim ve toprak yapisi için uygun mudur ?

      1. Merhaba.
        Lavanta yetiştiriciliği ile ilgili İç Anadolu Bölgesinde de üretim yapılmaktadır. Ancak toprak yapınızı da iyi değerlendirmeli, yatırım yapmadan önce mutlaka bir ziraat uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
        İlginiz için teşekkürler.

  2. Dikim planına göre masrafın değişir. 4 dönüm arazide 900 kök lavantam var yılda iki kez sürdürüyorum 1 kezde kendim çapalıyorum maksimum 500 TL masrafı var yılda

      1. Merhaba.
        Lavanta satışı yapmıyoruz. Ancak lavanta satışı hakkında yapabileceğiniz sitelerin bilgilerini yazı içerisinde belirttik. Ayrıca yerel satıcılar ile de anlaşmalar yapabilirsiniz. Biz lavanta ekimi, kar ve maliyeti hakkında okuyucularımıza bilgi verme amaçlı içerik ürettik. Satış veya kar amacımız yoktur.
        İlginize teşekkür ederiz.

  3. eşimin de benim de ssk mız var yani çalışıyoruz. eşim 48 ben 52 yaşındayım. kredi almamız mümkün mü?
    Ankara Gölbaşında ankaraya 52. km de tarlamız var. nohut genellikle ekiliyor. Lavanta ekebilir miyiz

    1. Ankara İç Anadolu Bölgesinde olduğu için genel olarak lavanta üretimi koşullarını sağlamaktadır. Ancak toprak yapısını uzman bir kişiye inceletmenizde fayda var.
      Kredi çekerek iş kurabilmeniz mümkün. Ancak devlet teşvikleri hakkında bilgi sahibi olmasınız.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

    1. Merhaba.
      Lavanta Fidesi için yukarıda alışveriş yapabileceğiz yerleri belirttik. Online olarak satın alabileceğiniz siteler ile yerel pazarda bu işi yapanlar ile birebir anlaşma yaparak alım yapmanız mümkündür.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

    2. Merhaba Tuncay Tekkoyun. Denizli Çağırgan kasabası lavanta yetiştiricisi ve satıcısıyım iletişim sağlarsınız yardımcı olmak isterim.

  4. Alacağımız Lavanta fidesinin hangi tür olduğunu nasıl anlayabiliriz.Bir de satın alabilecegimiz yerleri bulamadım.

    1. Merhaba Tuncay Tekkoyun. Denizli Çağırgan kasabası lavanta yetiştiricisi ve satıcısıyım iletişim sağlarsınız yardımcı olmak isterim.

  5. Merhabalar bana yardımcı olursanız çok sevinirim ben Özbekistanliyim acaba lavanta Özbekistan iklimina uyarmi teşekkürler

    1. Merhaba lavanta bitkisi genel olarak çetin mevsim şartlarına uyum sağlayabilen bir bitkidir. Ancak makalemizde de belirttiğimiz gibi öncelikle arazi yapınızı birebir uzmana analiz ettirmelisiniz.

  6. Merhabalar, lavanta yetiştiriciliği getirisi başlığı altındaki hesaplanırız yanlışlık içermektedir. Lavanta fiyatının ortalama kilosu 25 TL değil 2,5 TL’dir. Dolayısıyla sizin hesaplanırınıza göre 1 dönümlük bir arazinin max. yıllık kazancı 3750 TL yerine 375 olmalıdır.Yanlış hesaplamalarla insanları yanlış yönlendirerek umutlarıyla oynamayın!

  7. 4 dekar yerim var lavanta ekmek istiyorum yer afyon kşın sert donlar oluyor çok etkilerm birde ara mesafeleri kaç cm olmalıtır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu