Hukuk
Trend

Senet Borcu Tahsil Edilemezse

İçindekiler

Senet Borcu Tahsil Edilemezse Alacaklı Kişi Ne Yapmalı?

Senet Borcu Tahsil Edilemezse Alacaklı Kişi Ne Yapmalı? Senet, alacaklı ve borçlu kişi arasında imzalanmış olan, borcun belirli bir tarihte ve belirtilen tutarda alacaklı kişiye ödeneceğini belirten kıymetli evraktır. Senet borcu ödenmezse alacaklı kişi hukuki yollara başvurarak alacağının tahsili için gerekli işlemleri başlatabilme hakkına sahip olur.

Senet, oldukça dikkatli bir şekilde kullanımı gerekli olan bir ödeme aracıdır. Borçlu kişiyi ve varsa kefilini doğrudan bağlar ve borçlu kişi ile kefili tüm varlıkları ile borçtan sorumludur.

Herhangi birine verilecek senet, vadesi geldiği zaman ödenmesi gerekir. Senet borcu ödenmezse alacaklı kişi icra dairesine başvurarak alacaklarının tahsili için icra takibi başlatabilir ve borç ödenmediği taktirde borcun haciz ile tahsilatını isteyebilir.

Senet borcu ödenmezse neler yapılmalıdır?

Senet borcu ödenmediği taktirde alacaklı kişi ilk önce elinde bulunan senet ile birlikte ya avukatına, ya bir bankaya, yada doğrudan icra dairesine giderek senedin tahsilini talep eder.

Kişinin kendi avukatı yada banka avukatları icra dairesine başvurarak icra takibi talebinde bulunurlar.

İcra takibine başlamak için öncelikle senedin doğruluğu ve geçerliliği kontrol edilir. Eğer senet  geçerli ise bu durumda borçlu kişiye ödeme emri gönderilir.

Borçlu kişi ödeme emrini aldıktan sonra 5 gün içinde borca itiraz davası açabilir yada borcu kabul ediyor ise en geç 10 gün içinde borcunu ödemelidir.

Borca itiraz davası, bulunulan şehirdeki icra mahkemelerine yapılır.

Borca itiraz edilmez ve ödeme yapılmaz ise bu durumda borçlu kişiden 3 gün içinde mal beyanında bulunması istenir.

Mal beyanında bulunduktan sonra ise haciz işlemleri başlar. Borçlu kişinin sahip olduğu varlıklar ve maaşına haciz konulur. Mal varlıkları satıldıktan sonra borç tahsil edilmiş olur ve dosya kapanır.

Senet Borcu Tahsil Edilemezse Alacaklı Kişi Ne Yapmalı?
Senet Borcu Tahsil Edilemezse Alacaklı Kişi Ne Yapmalı?

Borçlu kişinin maaşı ve haczedilebilir mal varlığı bulunmazsa ne olur?

Borçlu kişi hiç bir şekilde devletten kaçamaz. Eğer şimdi bir varlığı yok ise, takip süresince ilerde elde edeceği her türlü gelire el konulur.

Eğer icra takibi başlatıldıktan sonra haciz öncesinde mallarını satmış yada başkasına devretmiş ise “mal kaçırma davası” (tasarrufun iptali davası) açılarak yapmış olduğu tüm devir işlemleri iptal edilir ve mal varlığına el konulur.

Geriye dönük olarak son 2 yıl içinde bedelsiz olarak başkasına devredilmiş tüm mallar mal kaçırma davasına konu olabilir. Yalnız, evlenme, sünnet, bayram, doğum günü gibi özel günlerde verilen hediyeler mal kaçırma davasına konu olamaz.

Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;

Senet nedir? Hangi amaçla ve ne şekilde kullanılmalıdır?

Amerikada Çalışma İzni Alma

Senet ödenmezse ne olur?

İcra takibi başlatılırsa ne yapılması gerekir?

Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Benim senedin üzerinden altı ay geçti. Günü geçmiş senedimi avukata verdim. Benim merak ettiğim adam yavaş yavaş mallarını satmaya başladı. On beş gün içerisinde bütün mallarını satarsa nesine icra konur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu