Güncelİş Fikirleri

Sigorta Acentesi Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Sigorta Acentesi Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Türkiye’de son yıllarda kar oranının arttığı bir sektör olan sigorta sektörü, birçok yeni sigorta şirketinin açılması sayesinde yatırımcı ve girişimcileri kendine çekmektedir. Sigorta sektöründe büyümenin en kazançlı yolu ise bir sigorta acentesi açmaktır.

Günlük hayatta kullandığımız neredeyse her eşyanın ve bunlar dışında insan hayatını ilgilendiren pek çok konuda sigorta yapılmaktadır. Bu da sigorta acentelerinin geniş bir iş imkanına kavuşmasına neden olmaktadır.

Sigorta acentesi kurmak isteyenlerin işe başlamadan önce bilmesi gereken bazı noktalar ve hazırlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu yazıda sigorta acentesi açmak isteyenler için ihtiyaç duyulan bilgiler kısa ve detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

İçindekiler

Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

İlk önce 2014 tarihli Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın Sigorta Acentaları Yönetmeliği’ni okumak, sigorta acentesi hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak açısından önemlidir. Bu yönetmelikte sigorta acentesi açmanın koşulları ve hükümlülükleri ile ilgili kapsamlı bir bilgi verilmektedir.

Ardından TOBB’a acentelik için bir başvuru yapılmalı, Maliye ve Belediye’den vergi ve ruhsat belgeleri alınmalı, Türkiye’de yaşıyor olmak ve belirli suçlardan hüküm giymemiş olmak sigorta acentesi açmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken şartlardır.

İstenecek diğer belgeler ise şunlardır :

Gerçek kişiler için

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İstenecek sayıda vesikalık fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İletişim bilgileri
  • Diploma örneği
  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi
  • Taahhütname
  • Sigorta şirketi ile yapılmış sözleşmenin kopyası

Tüzel kişiler için

  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi
  • Vergi levhası örneği
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İflas belgesi
  • Taahütname
  • Şirket ana sözleşme belgesi
  • İletişim bilgileri
  • Mesleki sorumluluk sigortası
  • İmza sirküler fotokopisi

Sigorta Acentesi Açmanın Maliyeti Nedir?

Sigorta acentesi açmak isteyenler için bu işin maliyeti sunulacak hizmetler ve acentenin nerede açılacağı gibi faktörlerden dolayı değişkenlik göstermektedir. Ancak genel bir sigorta acentesinin başlangıcında sahip olabileceği masrafları düşündüğümüzde ofis ekipmanları, kira sözleşmesi, maaşlar, personel giderleri, mali sorumluluklar gibi masraflar olmaktadır. Bu masrafların bir sigorta acentesi girişimcisine maliyeti 50.000 TL ile 100.000 TL arasında olacaktır.

Eğer bir sigorta şirketinin bayiliği alınıp sigorta acentesi açılırsa bu maliyetler şirket tarafından karşılanabilmektedir. Kendi sigorta acentesini açmak veya bir sigorta şirketinin bayiliğini almak gibi seçenekler girişimcinin tercihine kalmıştır.

Sigorta Acentesi Açmak Karlı Mıdır?

Sigorta acentesi açmak, potansiyeline güvenen, insanlar ile iyi iletişim kurabilen ve şirketleri gezebilecek en az 3 personel bulundurabilecek girişimciler için oldukça karlı bir iştir.

Bu iş sektöründe yapılacak her sigorta için kar elde etme oranı yüksektir. Ortalama bir sigorta acentesinin aylık geliri 10.000 – 15.000 TL civarına denk gelmektedir. Eğer günlük 2 veya 3 müşteri bulunursa bu rakam 20.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Elbette ki sigorta acentesinin daha karlı olması girişimcilerin elinde bulunmaktadır. Müşterilere sunulacak farklı sigorta çeşitleri ile daha fazla kar elde etme oranı bulunmaktadır.

Sigorta Acentesinin Avantajı ve Dezavantajı Nedir?

Sigorta acentesi açmak birçok bakımından avantajlı bir iş yatırımıdır. Evden arabaya, hayat sigortasından emeklilik sigortasına kadar pek çok alanda sigorta seçeneklerinin bulunması bakımından her tür kesimin sigorta acentelerine uğrayıp sigorta işlemlerini yapması mümkündür. Bu da sigorta acentesinin her zaman karlı bir iş olmasını sağlar. Eğer kendi sigorta acentesine sahip bir girişimci ise kendi kararlarını verebilme avantajına da sahip olabilmektedir. Bunun dışında bir sigorta şirketinin bayiliği alınırsa da maliyetlerin şirket tarafından karşılanmasından dolayı düşük bir maliyete sahip olmak bir diğer avantaj olacaktır.

Dezavantajlarına baktığımızda sigorta acentesini açmak isteyenlerin Bankacılık ve Sigorta bölümünden ön lisans veya lisans olarak mezun olmak gerekmektedir. Yani herkes sigorta acentesi açamamaktadır. Ayrıca kendi sigorta acentesini açanların bu işin maliyetinin fazla olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Bayilik alanlar ise düşük maliyete sahip oldukları avantajın yanında kendi kararlarını verememeleri de bir diğer dezavantaj olarak görülmektedir.

Sigorta Acentesi İşine Yeni Başlayacak Olanlara Tavsiyeler

Sigorta acentesi açmak için bu işe yeni girişmiş olanlar öncelikle müşterilere sunacakları sigorta çeşitlerinin fazla olmasına dikkat etmeliler. Sigorta acentesi ofisi için uygun bir iş yeri bulunmalıdır. Bu iş yerinde resepsiyon alanı, bir veya iki ofis, konferans odası olmalıdır. Girişimcinin kendi sigorta acentesini açması mı yoksa bir bayilik alması mı daha iyi seçenek olduğuna karar vermesi gerekmektedir.

Sigorta acentesi açmak ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.

Farklı iş kolları ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki başlıklardan faydalanabilirsiniz.

Pastane Açmak. Yatırım Maliyeti ve Kar marjı

Kuyumcu Dükkanı Açmak – Nasıl Açılır? Ne Kadar Kazandırır?

Çiçekçi Dükkanı Açmak – Nasıl Açılır – Maliyet Ve Kar Marjı

Güzellik merkezi açmak

Börekçi Dükkanı Açmak. Maliyeti ve Kar Marjı

Yeni iş kuracaklara önemli tavsiyeler için aşağıdaki yazıya göz atmanızı öneririz;

Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Açılış Maliyeti – Giderleri – Vergileri

Franchising Mağduriyeti Yaşamayın. Son Pişmanlık Fayda Etmez

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu