Yurtdışında Çalışmakİş FikirleriSuudi Arabistan

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açmak – Şartları, Masrafı, Kar Oranı

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açmak – Şartları, Masrafı, Kar Oranı

İçindekiler

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açmak

Son yıllarda ülkemizde birçok firma yurt dışına açılmaya başladı ve dış ticaret yanında ülkemize yakın ölçekte olan gelişmeye açık birçok ülkede de ülkemizin tanınmış kurumları yeni yeni işlere girmeye başladı.

Bunun da kendi içinde çok farklı nedenleri, kendi içinde avantajları bulunuyor. Özellikle Orta Doğu olarak adlandırılan Arap bölgesine ciddi bir ilgi var son yıllarda birçok değişik nedenden dolayı Suudi Arabistan’da iş yeri açmak irili ufaklı birçok firma için oldukça revaçta ama bu alanda çalışmaya başlamadan önce bilinmesi gereken belli başlı hususlar var ve bu yazıda aşağıda bu konunun detaylarına yer verilmektedir.

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açmak İçin Gerekli Yasal Prosedürler

Genel anlamda Suudi Arabistan’da iş yeri açmak istenen evraklar ve yapılması gereken

  • Müracaat formu (SAGIA Application Form)
  • Her bir ortağın pasaportunun boş sayfaları da kapsayacak biçimde tüm sayfalarının  kopyası Pasaportun geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır
  • Her ortağın 4 fotoğrafı.
  • Yatırımcının ülkesindeki şirketinin ticari sicil kaydının kopyası kendi ülkesindeki ticari işi ile ilgili kurum tarafından onanmalıdır
  • Yatırımcının sahip olduğu ya da ortağı olduğu şirket mali bilançosu son 2 yıla ait olmalı, kurumun mali durumunu göstermeli, yetkili muhasebeci tarafından hazırlanmalı , vergi dairesince onayı verilmeli
  • Yatırımcı olan kurum son 3 yılda S. Arabistan’da ikamet etmiş ise ya da çalışmışsa, önceki çalıştığı yerden uygunluk beyanı almalı

Şahsi İşletmeler İçin Gerekli Evraklar:

  • Yatırımcının özgeçmişi ve üniversite diplomasının kopyası
  • Üç büyük müşterisinin ve kontak kurduğu kişilerin listeleri
  • Minimum sermaye miktarını gösteren banka hesabı dökümü
  • SAGIA gereksinim duyduğu taktirde son 6 aylık banka bildirim belgesi

Limited Şirketler İçin Gerekli Evraklar:

  • Yeni şirketin ana sözleşme taslak metni
  • Ortaklık şahıslardan oluşmuş ise; ortakların özgeçmişi ve üniversite diploması, ortakların isimleri, amacı, ortaklık oranları gibi detayları gösteren açıklama, en az sermayenin getirildiğini gösteren banka yazısı, istenmesi durumunda son 6 aylık banka hesap döküm bildirimi
  • Ortaklık şirketlerden oluşuyorsa; ortaklığa katılan firmaların esas sözleşme kopyaları, ortakların isimleri, amacı, isimleri, hisse oranlarını gösteren ifadeler 

Yukarıda şartlarını yerine getirenler prosedürleri tamamlandığında işyeri açabilir.

Suudi Arabistan’da Hangi İşler Yapılır?

Suudi Arabistan’da iş yeri açmak isteyenlerin bilmesi gereken en temel nokta ülkenin yasaları gereği her işin yapılmasına olanak verilmemesi ve sadece belli başlı alanlarda işyeri açılmasına olanak verilmesi.

Belki bu noktada olanak verilmeyen sektörleri izah etmek gerekiyor.  Kan bankası açılması, sivil amaçlı bile olsa patlayıcı üretimi, her türden askeri ekipman giysi üretilmesi, petrol arama sondaj çalışmaları, askeri kurumlara catering hizmeti, Mekke Medine’de gayrimenkul yatırımları, basım hizmetleri, çizim ve süsleme çalışmaları, halkla ilişkiler, hac umre hizmetleri, bilgisayar yazılım hizmetleri gibi alanda çalışmaların yapılmasına izin verilmemektedir.

Teknik ve bilimsel alanda yapılacak tüm çalışmalar serbesttir

Ne Hizmet Verilir, Yada Suudi Arabistan’da Neler Satılabilir?

Suudi Arabistan’da işyeri açmak isteyen insanlar üstte belirtilen kapsamlar dışında tüm işleri gönül rahatlığı ile yapabilir. Yani yukarıda belirtilen alanlar dışında diğer imalat alanlarında üretim yapabilir. Örneğin kuruyemiş imalatı yapabilir. Muhtelif gıdaların imalatını gerçekleştirilebilir. Cep telefonu satışı yapabilir.

Kendi mağazasının örneğin Colins gibi şubesini aşabilir,  büyük ya da küçük ölçekli market açabilir, Kısaca sanayi ve hizmet sektöründe lojistik olmayan her alanda satış yapmasına izin verilmektedir. Coca Cola bayiliği yapabilir gibi pek çok alanda satış yapabilir. Döner, lahmacun gibi gıda alanında restoranlar açıp işletebilir.

Bu bilgilerden yola çıkarak kendi ülkesinin içinde olan yerel ürünlerin üretim ve satışında sorun yoktur. İnşaat sektöründe hizmet verebilir.

Suudi Arabistan’da İş Yeri Açma Maliyeti & Kar Oranları

Suudi Arabistan’da ortalama olarak iş yeri açmanın maliyetleri sektörler bazında şu şekilde ifade edilebilir:

Sanayi sektörü için: 1.000.000 SR

Gayrimenkul sektörü için: En az proje değeri 30.000.000 SR olacak biçimde

Tarım sektörü için: 25.000.000 SR

Ticaret sektörü için 20,000,000 SR olmaktadır lakin yabancı ortak maksimum % 75 hisse alabilmekte  ve kalanı için ülkeden yani Suudi Arabistan’dan bir ortak gerekmektedir ve bu durum sadece limited şirket kurulumları için olan bir değerdir. Diğer yapılanmalar için yasaklar mevcuttur.

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açmak İçin En Uygun Bölgeler

Suudi Arabistan son derece kendisine has bir yapının olduğu bir ülkedir ve bu ülkede ticaret yapmak, işyeri açmak diğer pek çok ülkeye göre biraz daha zorlu olan bir kavramdır.  Bu yüzden de bu bölgede işyeri açmak isteyenler belli başlı bir takım kurallara uymak ve ülkenin yapısını çok iyi bilmek durumundadır.

Burada işyeri açmanın en ideal olduğu bölgeler elbette Suudi Arabistan’ın başkenti olan yerler ve yine başkente yakın olan yerlerdir. Onun dışında kırsal alanlarda ne tür bir işyeri olursa olsun açmak ve büyük paralar yatırmak oldukça riskli olan bir konudur.

Suudi Arabistan’da iş Yeri Açarak Para Kazanmanın Püf Noktaları Neler

Üstte de ifade edilmeye çalışıldığı gibi kendisine has kuralların olduğu bir kenttir. İnsanlar sıcağın ve bölgenin konumundan da dolayı ehli keyif olan insanlardır, geç işyeri açıp erken kapatmaktadırlar. Kadınlar iş yaşamında aktif değildir. Cuma günleri resmi tatil günüdür.

İşyeri açmak isteyenlerin öncelikle üstte bir kısmı belirtilen mevcut gerçekliği bilerek işyeri açmasında fayda vardır. Bu ülkede ayak ayak üstüne atılamamaktadır. Kadınlar ile çok samimi olunmaması gerekmektedir. Belli başlı bir takım konularda konuşmak yasaktır dolayısıyla da bu bilgiler doğrultusunda işyeri açmak gerekir.

Ülke doğru bir biçimde fizibilite edilmeli ve gerçekten gereksinim duyulan örneğin gıda gibi, moda gibi sektörlerde onların kendi gerçekliğine uyan, sınırlarını zorlamayan, ilk olabilecek iş yerlerinin açılmasında fayda vardır.

Özünde o insanlar ile aynı dili konuşabilmek gerektiği gözden kaçırılmamalıdır.

Daha detaylı bilgi almak ve görüşlerinizi bildirmek için bize, aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Suudi Arabistan’da iş yeri açmak yerine herhangi bir işte çalışmak isteyenler için kapsamlı yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Suudi Arabistan Iş Imkanları Nelerdir?

Suudi Arabistan dışındaki diğer ülkelerde çalışmak ve iş kurmak isteyenler aşağıdaki başlıklara da göz atabilirler;

 Bahreyn’de Çalışmak – Bahreyn’de iş imkanları

Iran’da Yapılabilecek En Karlı Işler – Iran’da Ticaret Yapmak

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları. Gürcistan’da Çalışmak

Çin’de çalışmak, Çin ile ticaret yapmak, Türkler için Çin’de iş fırsatları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu