Güncel

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi nasıl alınır? İzlenecek Prosedürler. 

Hayatını en doğru ve rahat bir şekilde devam ettirmek isteyenlerin en çok merak ettiği soru ustalık belgesi nasıl alınır olup en doğru cevap aranmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli şartların tamamlanması ile verilen bu belge iş hayatında çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu neden ile işlerinde daha iyi yerlerde olmak isteyenler belli başlı bir takım gerekli olan işlemler sonrasında başarılı olması durumunda belgeyi almaya hak kazanmaktadır.

İçindekiler

Ustalık Belgesi Nedir?

Ustalık belgesi nasıl alınır sorularına cevap arayanlar için yapılan araştırmalar sonrasında en doğru yanıtları bulacaksınız. Bir meslekte gerekli olan bilgi, beceri, tecrübe ve iş alışkanlıklarını kazanmış olan işinin ehli kişilere usta denilmektedir. Ustalar üretimi planlayabilen, üretim sırasında istenmeyen sorunlar karşında çözüm üreten, düşüncelerini yazılı, sözlü ya da resim ile açıklayabilen kişiler olduğundan bu kişilere mesleki yeterlilik belgesi verilmektedir. Bu belgeye ustalık belgesi denir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler bağımsız olarak iş yeri açma şansına sahip olmaktadırlar. Tehlikeli sınıfta yer alan işlerde ise MYK Belgesi, Mesleki Orta Öğretim Mezuniyet Belgesi ve Ustalık Belgesine sahip olan kişiler sadece çalışabilir.

Ustalık Belgesi Nereden Alınır?

Özellikle gençlerin hayatlarını daha iyi yola sokmak ve işlerinde daha başarılı olmak için gerekli olan ustalık belgesi nasıl alınır ve ustalık belgesi nereden alınır soruları ilk akla gelendir. Ustalık belgesi daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak alınmaktaydı. Ancak 6764 sayılı kanunla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Mesleki Eğitim Merkezlerinden yani Çıraklı Eğitim Merkezinden alınmaktadır.

Ustalık Belgesini Kimler Alabilir?

Ustalık belgesi almak için gerekli olan bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu belgeyi aynı meslek dalında kalfalık belgesine sahip olanla ve aynı meslekte meslek lisesi mezunu olanlar alabilir. Ayrıca ilkokul mezunu ise yapmış olduğu meslekte 11 yıl, lise ya da üstü mezunlarsa toplam olarak 8 yıl meslekle ilgili fiilen çalıştıklarını SGK Hizmet Dökümü ile belgeleyerek ustalık sınavlarına girerek ustalık belgesi almaları mümkün olmaktadır.

Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edilen meslek dallarında çalışmaya devam edenler bakanlıkça ilan edilecek tarihte ve sonrasında üç ay içinde belge almak için başvuru yapabilecekler. Ancak 18 yaşını doldurmuş olanlar doğrudan ve 16 yaşını doldurmuş olanlar ise kapsam ile süreleri Bakanlıkça belirlenecek eğitimden geçmek zorunda olacaklar. Daha sonra kalfalık belgesini almak için imtihanlara alınacaklar. Bu imtihanlardan başarı ile geçenler kalfalık belgesini alabilecek ve 22 yaşını doldurmuş olanlar ustalık sınavlarını başarıyla geçmeleri durumunda ustalık belgelerini alabileceklerdir.

Lise dengi mesleki ve teknik öğretim kurumlarında 1985 ve 1986 öğretim yılı sonuna kadar mezun olan kişilere doğrudan ustalık belgesi verilmektedir. 3 yıl süreli mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından ya da mesleki ve teknik okul veya kurumlarından mezun olan kişiler ise bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitim kurslarına katılabilirler. Hatta ustalık sınavlarına doğrudan girme şanslarına sahip olmaktadırlar.

Ustalık Belgesi Almak İsteyenler

Genel olarak ustalık belgesi almanın iki yolu bulunmaktadır. Ustalık belgesi nasıl alınır sorusunda doğru cevapları bulmak için izlemesi gereken en doğru yolu bilmesi yeterli olacaktır. İlk yol fiilen eğitime devam ederek bu belgeyi alması mümkün olmaktadır. İkinci yol ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belgeye sahip olmaktadır. İlk yolda Mesleki Eğitim Merkezlerinde Çıraklık eğitimine katılarak 2 ya da 3 yılın sonunda yapılan sınava girmektir ve kalfalık belgesi alınabilir.

Belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl ilgili olan meslekte çalıştığını belgeleyen kişiler ustalık pratik uygulama sınavına girerek ustalık belgesini alabilirler. İkinci yolda herhangi bir eğitim almadan ilgili meslekte çalıştığını belgeleyerek denklik yolu ile ve meslek lisesi mezunuysa ilgili meslekte doğrudan sınava girerek başarılı olması durumunda belgeyi almaya hak kazanırlar.

Ustalık Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler

Pek çok kişinin en çok merak ettiği ustalık belgesi nasıl alınır sorusu olup içinde öğrenmek istedikleri başvuru için gerekli olan evrakların neler olduğudur? İşlerinde daha başarılı olmak ve kazançlarını daha da artırmak isteyenlerin yanı sıra kendi işyerlerini açmak isteyenler için ustalık belgesi almak gereklidir. Ustalık belgesi alma şartları içinde gerekli evrakların tam olması gerekir. Bu evraklar;

  • Okul diplomalarının aslı ve fotokopisi

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

  • 4 tane vesikalık fotoğraf

  • Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmasına uygun olduğunu gösteren doktor imzalı sağlık raporu

  • Başvuru dilekçesi

Yukarıda belirtilen evrakların düzenli bir şekilde ve tam olarak bulunması ustalık belgesi için başvuru yapılmasında çok önemlidir. Bu neden ile evrakların en doğru şekilde ve eksiksiz olarak tamamlanması ustalık belgesi alma şartları arasında yer almaktadır.

Ustalık Belgesi Alma Süresi Ne Kadardır?

Ustalık belgesi nasıl alınır ve süresini merak edenler için çalışmakta olduğunu belgeleyerek denklik yolu ile başvuruda bulunan kalfalık belgesi için ilk başvuru sonrasında yaklaşık olarak 1 ya da 2 ay denklik süreci bulunmaktadır. 1 ay sınav süresi bulunurken 1 ay sınav süresi ve 1 ayda belge basılma süresi bulunmaktadır. Bundan dolayı n az 3 ya da 4 ay kadar bir süre almaktadır. Ustalık belgesi için bir sonraki sınav dönemi beklenmesi gerekir. Mesela şubat ayında kalfalık belgesini alan bir kişi haziran ayında da ustalık sınavlarına girecektir. Denklik ile birlikte toplam süre ocak ve temmuz arası olacaktır. Yani bu en az 6 ay kadar demektir ve bu süre sonunda ustalık belgesini alabilirsiniz.

 Baydöner Bayilik Şartları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu