Güncel

İnek Çiftliği Kurmak

İnek Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlerin yapması gereken işlerin başında inek çiftliği kurmak gelir.  Bu nedenle Son yıllarda çok fazla tercih edilen ilerden birisi olan hayvancılıkta inek çiftliği kurmak isteyenler için bilinmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

İşlerin doğru olarak ilerlemesi için gerekli olan yollardan geçmek gerekmektedir. Ancak işlerin istenilen düzeyde olması ve yanlış yapmamak için yollardan en doğru bilgiler ile geçmek ve işin en iyisini yapmak çok önemlidir.

İçindekiler

İnek Çiftliği Kurmak İçin Ne Yapılmalı?

İnek çiftliği kurmak için gerekli olan bir takım işlemlerin yanı sıra sermaye çok önemli bir rol oynamaktadır. Tarım ve hayvancılık ülkemizde en çok tercih edilen işlerin başında gelmektedir. Çiftçiler genel olarak büyükbaş hayvancılıkta inek yetiştiriciliği yaparak yaşamlarını devam ettirmektedir. Son dönemlerde hayvancılığa olan ilgi çok fazla olduğundan büyük şehirlerde yaşayan pek çok kişi inek yetiştirmeye karar verip çiftlik kurmak için gerekli olan araştırmaları yapmaktadırlar. Kendinize ait bir inek çiftliği kurmadan önce ne tür bir iş girişiminde bulunduğunuz ve bu iş için neler gerektiği hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.

İnek Çiftliği Nasıl Kurulur?

İnek çiftliği projesi çiftlik kurmak isteyen herkes için çok önemli bir yere sahip olmaktadır. İlk olarak iş planı yapılması gerekir. Bu iş ile ilk defa tanışacak olan kişiler gübre yönetimi, sürü sağlığı uygulamaları, yem oranlar, her ineğin üreme takvimi, yavrulama, ineklerin bakımı ile çiftliğin düzenli olarak çalışması için iş yardımcılar gerekir. Bunların yanı sıra sütten kesme, buzağı bakımı, ekinlerin hasat edilmesi ve ineklerin sağılması gibi işlemlerin düzenli olarak yapılması için iş planının yapılması gerekmektedir. Bunların hepsini inek çiftliği kurmak için gerekli olan ikinci adıma geçmeden en ince ayrıntısına kadar yapılmalıdır.

İnek Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Sermaye

Çiftlik işlerine başlamadan önce kurmak istediğiniz çiftliğin hazır olanını mı yoksa baştan sona yeni bir çiftlik kurmak istediğinize karar vermelisiniz. Eğer hazır bir çiftlik almak istiyorsanız burada bulunan süt depolama ve pastorize tesisinin steril olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca inekler için barınaklar ve ağıllar olduğuna yem ile gübre depolarının bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bunların yanı sıra süt sağım yeri olması ve inekler için yeterli yem yetiştirme alanının olması en gerekli hususlardır.

Ancak sıfır bir inek çiftliği kurmak için gerekli olan sermaye aha fazla olacaktır. Bunların hesaplamaları yapılarak yola çıkılması daha sonra istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalınmaması için çok önemli konulardır. İnek çiftliği kurma maliyeti çıkarmak için ne kadar büyüklükte çiftlik kurmak ve burada yetiştirmek istediğiniz inek sayısı gerekmektedir. Örneğin 20 tane süt veren ineği toplu olarak ya da toplama yolu ile almanız için yaklaşık olarak tanesine 8 bin lira gerekir. bunun dışında ahır maliyeti, ekipman giderleri ve diğer giderler bulunmaktadır. 20 tane inek toplam olarak 180 bin liraya alınması durumunda ahır maliyeti olarak da yaklaşık 50 ile 70 bin lira gerekecektir.

Ayrıca demirbaş harcamaları, ekipmanlar, yem maliyeti ve diğer giderler içinde yaklaşık olarak 50 bin lirayı gözden çıkarmak gerekir. Yuvarlak hesap olarak küçük bir inek çiftliği kurmak için yaklaşık olarak 300 binden daha fazlasına ihtiyaç duyulacaktır. Bu neden ile sermayenizin sizi yolda bırakmayacak şekilde ayarlamanız ve yapacağınız işte fazla kazanmak için çok daha kararlı olmanız başarılı olmak için kesinlikle gereklidir. Yapılan hesaplamalar bölgelerden bölgeye azalabilir ya da daha artabilir.

İnek Çiftliği Kurmada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çiftlik kurma maliyeti çıkarırken dikkat dilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Öncelikle kapalı ya da açık besi yöntemlerinden hangisinin seçileceğine karar verilmelidir. Bölgelere göre değişen bu seçim Akdeniz ve Ege bölgelerinde açık besi yapılabilir. Ancak soğuk olan bölgelerde kapalı besi seçimi uygun olmaktadır. Kaba yem üretimi için kesinlikle arazi ekimi yapılmalıdır ve bu sayede yem maliyeti en aza indirilecektir.

Gübreleri muhafaza edeceğiniz yerleri iyi seçmelisiniz ve ruhsat işlerine dikkat etmelisiniz. Çiftliğinizi ne kadar ucuza mal ederseniz o kadar rahat edersiniz. Bu neden ile maliyet konusunda en ince detaya kadar inmenizde fayda bulunmaktadır. İnek yetiştiriciliği işleri ile ilgilene ve tecrübe sahibi olan kişilerden devamlı olarak bilgi alış verişinde bulunmalısınız. İnek çiftliği kurmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada kurulum aşamasında rüzgarın yönü en iyi şekilde saptanmalıdır. Her şeyi kayıt altına almak işlerin daha kolay olmasına yardımcı olmaktadır.

Çiftliğin ısısı yeterli miktarda olmalıdır. Aksi durumda ısı yüksek ya da düşük olması ineklerin sağlığında olumsuz etkilere neden olacaktır. Yeni kurulan bir besi çiftliğinde en az 6 yıl içinde yatırımlar ödenebilir ve kazanç elde edilmeye başlanabilir. Yem giderleri için her zaman çözüm üretilmesi gerekmektedir. 1 tane ineğin günlük yem maliyeti yaklaşık olarak 11 lira olduğunu düşünürsek 20 tane inek için 220 lira yem maliyeti ortaya çıkacaktır.

Süt Satacağınız Firmaların Bulunması

Süt satarak verimi daha fazla orana çıkarmak isteyen kişiler için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta süt satacağınız firmaları bulmanızdır. Bunun için resmi kurulara başvuru yapabilirsiniz. Böylece yapmanız gereken zorunluluklar hakkında da detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. İnek seçimi de düzenli olarak fazla süt alabilmeniz için çok önemlidir. Holstein süt ineği günlük süt üretimi için en uygun olan ırktır. Sağlıklı olmalarına, sakin ve hastalıksız olmalarına dikkat etmelisiniz. Bu durum süt kalitesinin düşmemesi ve günlük süt oranının azalmaması gerekmektedir. İnek çiftliği kurmak ve daha verimli süt elde etmek için montofon ya da jersey ırklarından da alabilirsiniz. Ayrıca süt veren inekler diğer cinslere göre daha çabuk hasta olurlar.

Makamemizde inek çiftliği kurmak ile alakalı  detaylı bilgiler sunmaya çalıştık. Benzer girişimcilik örneğinde bulunmak isteyenler için aşağıdaki makalelerimizi de incelemelerini tavsiye ederiz.

At Çiftliği Kurmak ve Maliyeti

Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kar Marjı Nedir?

Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu