İş FikirleriKariyer

Kimya Mühendisliği Nedir? İş İmkanları ve Maaşları

Kimya mühendisliği nedir? Görevleri, iş olarakları ve çalışma alanları 

İçindekiler

Kimya Mühendisliği Nedir?

Sayısal alanda eğitim almak isteyenler için kimya mühendisliği tercih edilebilecek bölümler arasında yer almaktadır.

Özellikle kimya mühendisliği nedir? Eğitim sürecini devam ettirirken öğrenciler tarafından merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Matematik, kimya, fizik, mikrobiyoloji, biyoloji, biyokimya ve ekonomi bilimleri alanında özellikle kimyasalların ve hammaddelerin daha kullanışlı ve değerli formlara dönüştürülmesini sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları sürdürecek olan mühendislik dalı olarak bilinmektedir. Geniş kapsamlı olarak gerçekleştirilecek olan çalışmalar konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olunması için eğitim alınmaktadır.

Bu alanda eğitim almayı düşünenlerin özellikle yeterli düzeyde matematik alt yapısına sahip olmaları önemlidir. Diğer bölümlere oranla daha disiplinli bir şekilde çalışma gerektirmektedir. Bu nedenle kimya mühendisliği üzerine eğitim almayı düşünenlerin özellikle eğitim süresi boyunca disiplinli bir şekilde çalışma planı yapması başarılı bir şekilde mezun olmasını sağlayacaktır. Fizik, matematik ve kimya üzerine eğitim almak isteyenler için tercih edilebilecek bölümlerden biridir. Eğitim süresi boyunca her yıl farklı konular üzerinde durulmaktadır.

Kimya Mühendisleri Ne İş Yapar?

Kimya mühendisliği özellikle mühendislik mesleğinin en etkili kolu olarak görülmektedir. Maddelerin kimyasal ve fiziksel değişimlerinin kontrol edilmesi, üretim işlemlerinin gelişimi ve uygulanması ile ilgilidir. Fiziksel ve kimyasal değişimlerin kullanıldığı cihazların projelendirilmesi, yapılma ve çalıştırılması kimya mühendisleri ne iş yapar? Sorusunun cevabını merak edenlere için verilecek olan cevap olarak düşünülmektedir.

1970 ila 1980 yılları arasında yapılan açıklamalara göre kimya mühendisliğinin tanımı şu şekilde yapılmaktadır; maddenin kimyasal ve fiziksel değişimlere uğramasını sağlayacak şekilde hazırlanmış olan cihazlar ve aynı zamanda değişimlerin kendilerini inceleyen bilim koluna kimya mühendisliği denilmektedir. Yıllara göre değişen tanımlar özellikle bu alanda alınan eğitim doğrultusunda yapılacak olan çalışmaların kapsamlı şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır. Tanımlara yenileri eklense de genel anlamda bakıldığında aynı anlamı ortaya koymaktadır.

2000’li yıllara gelindiğinde ise yenilenen tanımı ile şu şekilde açıklanmaktadır; malzemelerin enerji içeriklerine, kimyasal yapılarını ve fiziksel hallerini değişime uğratmak için hazırlanmış olan proseslerin geliştirilmesi ve bunların uygulanması ile ilgilenen çok yönlü mühendislik dalı olarak tanımlanmaktadır. İyi anlamda kimya mühendisi olarak kendini tanımlayanların matematik, kimya, fizik, bilgisayar bilgileri ve biyolojinin yanı sıra mühendislik disiplini de bir arada kullanması gerekir.

Kimya Mühendisliği İş Olanakları
Kimya Mühendisliği İş Olanakları

Kimya Mühendisliği Görevleri Nelerdir?

Mezun olanlar için kimya mühendisliği çalışma alanları oldukça fazladır. Farklı alanlarda çalışmayı düşünen mezunlar kendilerini geliştirerek daha verimli hale getirebilirler. Yapılan çalışmalar özellikle ülkemiz açısından da önemlidir. Geniş çalışma alanına sahip olmaları mezun olduktan sonra kendilerini geliştirenlerin daha kolay şekilde iş bulmasını sağlamaktadır. Eğitim hayatını tamamlayan ve mühendis olanların başlıca görevleri şunlardır;

  • Açılacak olan tesisler için gerekli olacak araç ve gereç tipinin belirlenmesi ve tasarımının yapılması,
  • Tesislerin kurulum aşamasında gerekli kontrollerden ve denetlemelerden geçirilmesini sağlamak,
  • Kimyasal maddeleri ya da ürünleri ekonomik şekilde üretmek için kurulacak olan işletmelerin projelerinin hazırlanmasını sağlamak,
  • Daha verimli ve kaliteli bir şekilde ürün üretimi sağlamak adına üretim aşamasında gerekli kalite kontrollerinin yapılmasını sağlamak ve aynı zamanda yapılacak olan kontrollerin sıklığına karar vermek,
  • Üretim aşamasında kullanılacak olan yöntemlerin verimliliğini sürekli olarak takip ederek geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamak,
  • Ürünlerin kalitesini arttırmak ve aynı zamanda çevre maliyetini azaltmak için gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasını sağlamak,
  • Üretim çalışmaları için reçete hazırlamak ve aynı zamanda maddelerin bileşimi ve karışım oranlarının tespit edilmesini sağlamak ve bu kontrolleri düzenli şekilde gerçekleştirmek görevleri arasında yer almaktadır.

Kimya Mühendisleri Nerede Çalışır?

Kimya bölümünü tamamlayarak mezun olmuş olan kişiler için kimya bölümü mezunları ne iş yapar? Merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Endüstriyel alanlarda özellikle çalışma imkanı elde etmekte olan mezunlar doktorlar gibi mevcut problemleri çözmeye çalışarak daha iyi performans sergilemek adına gerekli hazırlıkları gerçekleştirmektedir. Daha iyi performans sergileyebilmek ve çalışmaların olumlu yönde etkilenmesini sağlamak adına öneriler hazırlayarak proses kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadırlar.

Bu ortamlarda çalışmak özellikle yeni mezun olmuş olan öğrenciler için daha fazla iş deneyimi elde edilmesini sağlamaktadır. Zaman içerisinde artan deneyimler sayesinde fabrikalarda farklı alanlarda çalışma imkanı elde edilmektedir. Fabrikalarda özellikle gerekli çalışmalarını aralıksız şekilde devam ettirilebilmesi ve üretim alanının uygun şekilde hazırlanabilmesi için yapılacak olan kontroller mühendisler tarafından yapılmaktadır.

Geniş çalışma alanına sahip olan mühendislik bölümleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle kimya mühendisliği çoğu zaman hazırlanacak olan fabrikaların inşaat çalışmalarından itibaren gerekli bütün işlemlerin yapılmasını sağlamaktadır. Fabrikaların mevcut üretimini arttırmak adına iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Farklı bölümlerde ve pozisyonlarda görev alan kişilerle birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Kimya Mühendisliği İş İmkanları

Değişen çalışma alanları nedeni ile kimya mühendisliği iş olanakları ve maaşları mezun olanlar ya da bu alanda eğitim almak isteyenler için merak edilen konulardan bazılarıdır. Endüstriyel alanda üretim yapmakta olan bütün firmalarda kimya mühendislerinin çalışması mümkündür. Bu nedenle özellikle çalışma olanakları oldukça fazladır. Mezun olan öğrenciler almış oldukları eğitimin ardından yeterli deneyime sahip olmaları durumunda pek çok farklı alanda iş imkanı bulmaktadır.

Farklı sektörlerde iş bulanlar için belirlenecek olan maaş oranları değişmektedir. Bu nedenle çalışma hayatına atılacak olanlar özellikle devlet kurumlarında ya da özel sektörde belirlenen pozisyona göre değişen oranlarda maaşlar ile işe başlayabilirler. Kimya başta olmak üzere pek çok farklı alanda özellikle üretim, araştırma geliştirme, planlama, idari birimlerde görev alınması mümkündür.

İş arayanlar için her geçen gün değişen iş imkanları ülkemizde özellikle mühendislerin en iyi koşullarda görev almasını sağlamaktadır. Kendini geliştiren ve bu alanda yeterli deneyime sahip olan mühendisler daha kısa süre içerisinde iş bulabilmektedir. Yeni mezunlar özellikle farklı alanlarda çalışarak elde edecekleri deneyimler doğrultusunda kendilerini geliştirebilirler.

Kimya Mühendisleri Maaşları 

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra kimya mühendisliği üzerine çalışma yapmak isteyenler için özellikle farklı bölümlerde görev alınması mümkündür. Alınan görevler dahilinde belirlenen maaşlar üzerinden çalışma imkanı elde edilmektedir. Özellikle eğitim sürecini devam ettirmek isteyenler için en çok merak edilen konular bu alanda çalışma imkanlarının ne kadar olduğu ya da maaşların ne şekilde değiştiği soruları olmaktadır. Çalışma alanı fazla olan bölümlerden yalnızca biridir. Bu nedenle öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Mezun olduktan sonra kimya mühendisi nerede çalışır? Diye düşünenler için pek çok farklı bölüm bulunmaktadır. İlaç, boya, gübre, gıda, plastik, rafinaj ve petrokimya, sabun, tarım ilaçları, tekstil kimyasalları, çimento, genel kimyasallar ve enerji alanında çalışma imkanları bulunmaktadır. Türkiye‘de özellikle değişen sektörlerde iş arayanlar en uygun konumda yapacakları başvurular dahilinde herhangi bir sorun ile karşılaşmadan çalışma imkanı elde edebilirler.

Ülkemizde hizmet vermekte olan çok sayıda farklı firmada oluşan açığı kapatmak adına yeni mezun ya da deneyimli mühendis aranmaktadır. Belirlenen niteliklere sahip olan kişiler tarafından yapılacak olan başvurular dahilinde değerlendirme yapılmaktadır. Bu sayede kimya mühendisliği alanında eğitimi almış olan kişilerin üretim aşamasında ya da araştırma geliştirme aşamalarında görev almaları sağlamaktadır.

Kimya mühendisliği genellikle işe başlarken düşük ücretle, zamanla kademesi artıkça artan maaşla çalışırlar. Ortalama yeni mezun bir kimya mühendisi 4000 TL kazanırken, ilerleyen aylarda ve yıllarda 7000 TL civarı maaş almaları mümkündür.

Uçak Mühendisliği Bölümü Çalışma Alanları ve Maaşları

Tekstil Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları 2020

Endüstri Mühendisliği Nedir, İş Olanakları, Maaşları

Makine Mühendisliği İş İlanları ve Çalışma Alanları

Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları

Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu