Kariyer

Nasıl Pilot Olunur? Pilotluk Şartları-Maaşları

Pilotluk, günümüzde en saygın ve en güvenilir meslek arasında yer almaktadır. Pilot olmak, aynı zamanda onlarca insanın yaşamını teslim ettiği bir meslektir. Bu yüzden son derece sancılı ve zorlu bir meslektir. Ancak işini sevgiyle yapan ve ne yaptığınız bilen kişiler sayesinde; sancı yerine keyif vardır. Pilot nasıl olunur? Diye merak ediyorsanız, içeriğimizi okuyarak faydalanabilirsiniz. Pilot maaşları, TSK’da nasıl pilot olunur ve Pilotluk şartları gibi halk arasında merak edilen birçok sorunun cevaplarını bulabilirsiniz.

Uçak Mühendisliği Bölümü Çalışma Alanları ve Maaşları

İçindekiler

Pilotluk Nedir ve Pilotlar Ne İş Yapar?

Pilot; kargo, yolcu veya kişisel uçakları ve helikopterleri güvenle uçurmaktan sorumlu olan kişilerin gerçekleştirdiği meslektir. Pilotlar, uzun ve zorlu eğitim süreçlerinde geçerek ‘’Pilot’’ mesleğini alabilirler. Genelde uçak veya helikopter; baş pilot ve ikinci pilot olmak üzere iki pilot tarafından kullanılır. Baş pilot, diğer adıyla kaptan’dır. Uçağın sorumlusu ilk olarak kaptandadır. Gerekli yönetimleri, emirleri, gereklilikleri yerine getiren/getirten kişidir. Kaptan genel olarak uçuş ile ilgilenirken, ikinci pilot hava kontrolü ile iletişim kurmaktadır. Ayrıca bazı uçuşlarda üçüncü ve dördüncü pilotlar da olabilmektedir.

Pilot ne iş yapar? Sorusunun cevabı ise sanıldığının aksine basit değil, oldukça kapsamlıdır. Pilot, binilen ve kapısı kapatılan uçaktan sorumlu olan kişilerdir. Bu kişiler ile gerektiğinde bire, bir iletişim kurmak ve sorunları hızlıca çözmelidir. Yakıt seviyesini düzenli kontrol etmek, hava durumunu takip etmek ve olası bir olumsuz tabloyu öngörmek zorundadır. Aksi durumda olması istenilmeyen durumlar gerçekleşmektedir. Ayrıca kabin ekibi ile koordinasyonlu olmak, kayıt defterini düzenli olarak güncellemek, uçakta yaşanan gelişmeleri an be an kule ile paylaşmak, seyahat anında uçuş raporunu yazmak gibi birçok yükümlülükleri vardır.

Nasıl Gemi Kaptanı Olunur? Gemi Kaptanlarının Maaşı Ne Kadar?

Nasıl Pilot Olunur?

Nasıl pilot olunabilir? Sorusu, pilotluktan oldukça uzak olan kişilerin dahi merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Pilot olmak, bilindiği gibi oldukça zorlu süreçleri kapsamaktadır. Üstelik pilotluk eğitimi bitmesine rağmen düzenli olarak eğitimlere katılmak ve geçerli puanları almak zorundadırlar. Yani bir pilot çalışmaya başlasa dahi eğitimi sürmektedir. Bu eğitimler pilotun bilgi birikimini güncellemek ve yenilikler hakkında bilgi akışını sağlama üzerine kurulmaktadır. Pilot olmak istiyorsanız farklı pilot alanları olduğunu bilmeniz gerekir. Pilotluk sadece uçak sürmekte ibaret değildir. Kendi içlerinde de bölünmektedir. Genel olarak pilotluk çeşitleri şu şekildedir:

  • Askeriye
  • Sivil Havacılık
  • Kargo
  • Helikopter
  • Kişisel Pilotluk

Bu alanlar üzerinden pilotluk seçimi yapılmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Pilot olmak için eğitim almak zorundasınız. Türkiye’de Devlet ve Özel Üniversitelerde Pilotaj bölümü bulunmaktadır. Bu bölüme girmeye hak kazanarak eğitim alabilirsiniz. Pilotaj, Askeri pilotluk ile karıştırılmamalı. Pilotaj, bölümünden aldığınız eğitim ile sivil havacılıkta çalışırsınız. Yani yolcu uçağı pilotu olabilirsiniz.

Pilot olmak için bir diğer seçenek ise özel pilotluk eğitimi almaktır.  Özel pilotluk eğitimleri sizleri tam donanımlı bir pilot olmanıza olanak sağlamaktadır. Ancak bu eğitim oldukça yüksek ücretlere sahiptir. Dünya’da köklü eğitim okulları bulunmaktadır. Ayrıca özel pilotluk eğitimi almak için üniversite mezunu olmanıza gerek yoktur, lise mezunu olmanız yeterlidir. Bazı uçuş okulları; lisans eğitimi şartı koştuğunu bilmenizde fayda var. Ayrıca üniversite mezunu olmanız; rakipleriniz karşısında güçlü bir avantaj sağlayacaktır. Bilinmesi gereken bir diğer detay ise pilotluk eğitimi için yaşınızın büyük olmaması oldukça önemlidir. Özel uçuş okullarında eğitimler minimum 6 ay maksimum 24 ay sürmektedir.

Kabin memuru – Host – Hostes olmak.

Pilot Olma Şartları Nelerdir?

Pilot olma şartları oldukça geniş olduğunu bilmelisiniz. Her şeyden öte bu meslekte herhangi bir muamma olmaması gerekmektedir. Mesleği icra edecek kişide de böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. Yani her şeyin net, şeffaf ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Günümüzde araç bile sürerken geriliyoruz, uçaklarda ise işler oldukça farklı yürümektedir. Bu yüzden gerçekten bu mesleği yapabileceğiniz tartmalısınız. Genel olarak pilot olma şartları şu şekildedir:

  • İleri derecede İngilizce bilinmesi
  • Fizyoloji ve Ruhsal herhangi bir sağlık sorunlarının olmaması gerekmektedir
  • Çözüm odaklı olmalıdır
  • Boy en az 1.65, en fazla 190 olmalı
  • Kilo, ideal olmalıdır
  • Duygu ve Mantık ayrımını çok iyi derecede bilmelidir
  • Kurallar dışına asla çıkmamalıdır
  • Disiplinli olmak zorundadır
  • Yönetme ve yönlendirme vasfını taşımalıdır

Pilot olmak için gereken şartlar genel itibari ile yukarıda belirtildiği gibidir. Küçük bir dipnot vermek gerekirse; boy ve kilo şartları, bazı şirketlere göre farklılık göstermektedir.

Pilot Maaşı Ne Kadardır?

Pilot maaşı, mesleği icra eden kişinin uzmanlığına ve alanına göre değişmekle birlikte olarak oldukça yüksek kazançlara sahiptir. Yolcu uçağı pilotu ve şahıs taşıyan pilot ücretleri aynı olması beklenilemez. Ancak en düşük ücretli pilot ücreti bile Türkiye’deki en yüksek kazançlı meslekler arasından dahi ilk sıralarda yer almaktadır. Genel olarak pilotluk maaşları şu şekildedir:

  • Sivil Havacılık Pilot

Yolcu uçağı pilotu, Türk Hava Yolları gibi özel uçak şirketlerinin uçaklarını kullanan kişilerdir. Bu alanda görev yapan yeni pilotlar ortalama olarak; 6.000 Dolar üzerinden maaş almaktadırlar. Mesleğe yeni başlamış yolcu uçağı pilotu; 48.000 ₺ kazanmaktadır. Pilotun tecrübesi ilerledikçe bu ücrete 12.000 Dolara kadar çıkabilmektedir.

  • Askeriye Pilot

Askeriye pilotları, diğer pilotluk türlerinden oldukça farklıdır. Buradaki ‘’pilot’’ meslekten ziyade görev içindedir. Yani mesleğini icra ederken, asker rütbesinde çalışmaktadır. Bu yüzden diğer pilotluklardan oldukça farklıdır. Türkiye’de Askeriye pilot ücretleri ortalama olarak; 15.000 ₺ ila 35.000 ₺ arasında değişmektedir.

  • Kargo Uçağı Pilotu

Kargo uçağı pilotu; diğer pilotluk alanlarına göre en rahatı olduklar söylenebilir. Herhangi bir yolcunun olmaması; pilotların stresini oldukça azaltmaktadır. Kargo uçağı pilot maaşları değişmekle birlikte ortalama olarak; 5.000 Dolar’dan başlamaktadır. Bu maaş Türk Lirasına çevrildiğinde; 40.015 ₺’ye tekabül etmektedir.

  • Helikopter Pilotu

Helikopter pilotu; uçaktan çok daha farklı bir pilotluk alanıdır. Genellik kısa mesafelerde kullanılmaktadır. Ayrıca askeriye ve özel helikopter pilotu olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Genel olarak helikopter pilotu maaşı; 6.500 Dolar’dan başlamaktadır.  Bu maaş, Türk  Lirasına çevrildiğinde; 52.500 ₺ olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu