GüncelYatırımlar
Trend

Ticari taksi yatırımı nasıl yapılır? Taksi plakası alım satımı ve kiralaması

İçindekiler

Ticari taksi yatırımı nasıl yapılır? Taksi plakası alım satımı ve kiralaması nereden ne şekilde yapılır?

Ticari taksi plakalarının gerek kira getirisi olsun, gerekse doğrudan işletilerek elde edilen kazancı olsun günümüzün en karlı işlerinden birisi konumundadır.

2017 yılı ortalamalarına göre İstanbul’da bir taksi plakasının ikinci eldeki satış fiyatı 1,5 Milyon TL ile 1,7 Milyon TL arasında değişmektedir.

Ticari taksi plakası aylık kira getirisi 6-7 bin TL civarında olup 24 saat aktif bir şekilde çalıştırılan bir taksi plakası aylık ortalama 15.000 TL civarında ciro elde etmektedir.

Ben çalışamam deyip sadece kira getirisi isteyen kişiler bu miktarda getiriyi belki ticari bir iş yeri alıp kiraya vererek elde edebilirler ancak iş yerinde kiracının kirayı ödememesi, istendiği zaman dükkandan çıkartılamaması gibi risklere karşı ticari taksi plakasında eğer bir galeri aracılığı ile kiralama yapılıyor ise aylık ödeme yapılmaması gibi bir ihtimal sıfıra yakındır.

Bu kadar param olsa bir iş kurarım diyenler için ise kesinlikle bir çok alternatif iş fikirleri olabilir. Önemli olan, o iş ile ilgili yeterli bilgi ve tecrübenin olup olmaması, iş yerini açtıktan sonra devamını getirebilmek, müşteri portföyünü oluşturup bunun devamlılığını sağlamaktan geçiyor. Bu alanlarda kendinize güveniyorsanız zaten taksicilik yapmak mantıklı değildir.

Ancak, ben bir iş yerini kurup yönetemem diyorsanız bu durumda taksicilik mesleğini düşünebilirsiniz. Eğer şoförlüğü seviyorsanız, trafik sizi çok fazla bunaltmıyorsa, insanlarla uğraşmak sizi yormayacak ise kendi ticari plakanızı kendiniz işletebilir ve maksimum kar elde edebilirsiniz. (Taksicilik mesleğinin tüm olumlu ve olumsuz yanlarını buradan detaylı inceleyebilirsiniz).

Eğer kendi plakanızı kendiniz işletmek yerine kiraya verip aylık kira getirisinden faydalanmak isterseniz bu durumda ister tam, ister yarım, ister çeyrek yada 1/16 pay oranında hisselerle ticari taksi plakası alabilir ve kiraya verebilirsiniz.

Ticari taksi plakası nereden nasıl alınır?

Taksi plakaları eğer ilk defa alınacak ise (başka birinden devir şeklinde alınmayacak ise) Büyük Şehir Belediyeleri bünyesindeki Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne gerekli harçlar yatırılarak başvurulur.

Başvuru işlemleri için aşağıda belirtilen evraklar gerekmektedir;

1) Başvuru Formu (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınır),
2) Vekil ise, Vekâletname (…Plakalı aracı almaya ve ilgili kurumdan gerekli işlemleri yapmaya
ifadesi yazılı olmalı),
3) Motorlu araç tescil ve trafik belgesinin aslı,
4) Adli Sicil Kaydı,
5) İlgili Meslek Odası kaydı,
6) Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu beyan ettiği aynı yıla ait beyanname,
7) En az “B” Sınıfı sürücü belgesi,
8) Muhtardan ikametgâh belgesi,
9) Nüfus cüzdanı sureti,
10) İ.B.B Gelirler Müdürlüğü Tahsilât Şefliğinden geçmiş döneme ait borcu yoktur yazısı.

Özellikle İstanbul’da yaklaşık 18.000’i bulan ticari taksi plakası sayısının fazlalığından dolayı artık yeni plaka verilmemektedir. Ticari taksi plakası almak isteyen yatırımcılar ya sahibinden satılık bir plaka bulabilir yada Bağcılar’da bulunan İstoç ve Otocenter gibi araç alım satım merkezlerinde bulunan belli başlı bir kaç tane galeriden alım-satım-kiralama işlerini gerçekleştirebilirler.

Devir yolu ile taksi plakası satınalmak isteyenler ise yukarıdaki evraklara ek olarak aşağıda belirtilen evrakları da hazırlayarak TUHİM’e başvurması gerekir (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne)

1) Ticari plakanın satılması durumunda yıllık çalışma ruhsatı iptal olur. Trafik tescil’ den yeni ruhsatın
alınmasını müteakiben en fazla 30 gün içerisinde TUHİM’e başvurularak yıllık çalışma ruhsatı yenileme işlemi yapılır.
2) Ticari araç plaka devri halinde yukarıdaki maddelerde istenen evraklara ilave olarak yeni araç plaka sahibi adına düzenlenen araç ruhsatının noter tasdikli fotokopisi ibraz etmek zorundadır;
3) Taşımacının vefatı halinde varisler veraset ilamı ile 3 ay içerisinde TUHİM’e durumu yazılı olarak bildirmelidirler.

Taksi plakasını kiraya veren ile kiralayan kişilerin sorumlulukları nelerdir?

Tüm resmi evraklarda ruhsat sahibinin adı geçtiği için aslında araçla ilgili tüm masraflar yani; vergi, bakım, kasko, trafik sigortası, trafik cezaları gibi her türlü masraf mal sahibi olarak ruhsat sahibine aittir.

Ancak bu konu, kiraya veren ile kiracı arasında yapılacak sözleşme ile tarafların isteği doğrultusunda şekillenmektedir. (Sözleşmenin hukuki geçerliliğinin olması için mutlaka noter onaylı olmasına dikkat edilmelidir)

Piyasadaki yaygın uygulamaya göre ise plaka sahibi sadece alacağı kira bedeli karşılığında ödeyeceği gelir vergisinden sorumlu olup, bunun dışındaki hiç bir vergi, bakım,sigorta gibi masrafları üzerine almamakta, bu masrafları kiracıya yüklemektedir.

Yatırımcı olarak, aracı ve plakayı kendi üzerinize aldıktan sonra eğer kendiniz çalıştırmayacaksanız karşınızda iki seçenek bulunuyor;

1. Tüm bu gider kalemlerini kendi üzerinize alarak sigortalı şoför çalıştırıp günlük yada aylık para almak

Bu seçenekte şoför olarak çalıştırdığınız kişilere sigorta yaptırmalısınız. Gerçek usulde vergi beyannamesi vererek tüm gelir ve giderleri evrakları ile birlikte bir muhasebecinin yardımı ile kayıt altına alarak yıl sonunda net kazanç üzerinden vergi verirsiniz.

Bu seçenekte 2 şoför çalıştırarak İstanbul’da aylık ortalama 10.000 TL kazanılabilmektedir.

2. Hiç bir şeye karışmaz, tüm sorumluluğu kiracıya yükleyerek önceden anlaşılan net kira bedeli üzerinden kiralamak

Bu seçenekte ise plaka sahibi hiç bir şeye karışmaz. Plakasını ya galericiye, ya bir taksi durağına, yada doğrudan şahıslara kiralama yaparak tüm yükümlülükleri kiracıya paslayarak sadece net kira bedeli üzerinden bir anlaşmaya varır.

Bu seçenekte ise İstanbul şartlarında 6-7 bin TL gelir elde edilebilmektedir. Elde edilen gelir üzerinden yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verilmelidir.

Her ne kadar birinci seçenek daha karlı gözükse de çok fazla iş yükü ve stres dolayısı ile bir çok kişi ikinci yöntemi seçmektedir.

Bu yöntemde kazanan kesim daha çok galericiler ve taksi durakları olup en çok çileyi çeken kişiler şoförlerdir ancak en az kazananlar da yine onlardır.

İstanbul’da yarım gün çalışan bir taksi şoförü günlük 150 tl plaka için, yaklaşık 50-60 TL yakıt için, 20-30 TL kendi sigortası ve durağın günlük masrafları için olmak üzere en az 250 TL civarında kazanmalıdır. Bu rakamın üzerindeki gelir ise kendisinin net kazancı olmaktadır.

Aracınızı kiraya verirken aracı hangi şartlarda teslim ettiğinizi ve hangi şartlarda teslim almak istediğinizi net bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Bu önemli bir konudur. Zira yeni bir araç veriyorsanız eğer 24 saat kullanılacağı için 2-3 yıl içinde ne durumda olacağını tahmin etmek güç değil. Kiracınız ile bu konuyu çok iyi netleştirmeniz gerekmektedir.

Taksicilik, gerek şoför olarak, gerekse mal sahibi olarak gerçekten çok zor bir iştir. Bu işi yapacak kişiler mutlaka iyi düşünmeli, iyi araştırmalı ve güvendiği kişilerle birlikte bu işe girmelidir.

Ayrıca aşağıdaki konuyu da mutlaka incelemenizi öneririz;

Ticari taksi şoförlüğü ne kadar para kazandırır? Taksiciliğin sırları nelerdir?

Uber nedir? Nasıl Kullanılır? Ticari taksiden farkı nedir? Forum Portalı

Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum kısmından yazarak ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

24 Yorum

    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.
      Faydamız oldu ise ne mutlu.
      İyi günler.

  1. Merhaba ben Adem Türk,
    Almanyada yasiyorum. Bir kac soru sormak istiyorum, insallah bana yardimci olabilirsiniz.
    Ben istanbuldan bir taksi plakasi satin almak istiyorum, bildigim kadariyla 1.700.000 TL civarinda satin alisi.
    Getiriside net 7.500 TL civarinda aylik olarak. Ben ilk defa bir taksi plakasi almak istiyorum, almanyada yasadigim icin, bir engel varmi ?
    Birde hangi sartlar gerekli ?
    Ve hangi evraklar gerekli ?
    Birde 250.000 TL civarinda taksi plakasi varmi? Varsa kac para kira getirisi var ?

    1. Merhabalar,

      Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları için taksi plakası almakta bir sıkıntı bulunmamaktadır.
      Plakanızı almak için Türkiye’de bu işin aracılığını yapan Yaşar Ticaret, Kale Ticaret benzeri firmalar ile görüşerek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Bu tarz firmalar, sizin adınıza tüm kiralama süreçlerini takip ederek size kira ücretinizi aylık olarak göndermektedir. Ancak bu hizmetin karşılığı olarak belirli bir komisyon alıyorlar. Örneğin taksi plakası kirası 7.500 tl ise, yaklaşık 500 tl kendileri alarak size aylık 7.000 tl ödüyorlar.
      Taksi plakası almak için herhangi bir şart bulunmuyor. aşağıdaki belgeler yeterlidir.

      * Muhtardan alınacak 6 adet resimli, arkasında “3 yıldır bu adreste ikamet etmektedir” yazısı ve mühür olan, ayrıca kişinin mesleğinin şoför olarak belirtildiği ikametgâh belgesi,

      * Muhtardan alınacak 3 adet nüfus cüzdan sureti,

      * Mesleği bölümünde şoför ibaresi yer alan, Şoförler Odasından alınacak faaliyet belgesi,

      * Noterden alınacak tasdikli ehliyet ve kimlik aslı,

      * Savcılıktan alınacak sabıka kaydı.

      ikinci sorunuza gelirsek;
      250.000 tl için istanbul’da %100 hisse sahibi olacağınız bir plaka bulunmuyor. Anadoludaki şehirlerden ancak bulabilirsiniz. ancak buralarda taksi plaka işi çok profesyonel yapılmıyor. Sektör daha çok şahısların elinde.
      Bu fiyata istenbulda taksi hissesi alabilirsiniz. Hisseniz oranında kira ücreti alırsınız. Yine yukarıda bahsettiğim firmalar aracılığı ile işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

      iyi günler dileriz.

  2. Ben usakliyim kutahyadan taksi plakasi almak istiyorum alabilmem icin ikametgahimin kutahyada olmasi mi gerekiyor

  3. Merhaba edirnede yaşıyorum ve 580 plaka var burada ben yeni plaka almak istiyorum yani 581 gibi ne yapmam gerekir ve nereye başvurmam gerekir

  4. Sa ben bı arac alıp taksi duragına vermk istiyorum bı kac taksi şöförü ıle konuştum sen taksiyi getir sana gunluk 500 tl vercez bunun yarışını plaka kırsaına vereceksin gerı kalan senn ıki şöför olark 24 saat calıstrcaz diyolar sana 7 bın kalır hade bin tl bakım sigortaya gıtsın sana .net 6bın kalır arabanda 5 yıl çalışır dediler doğrumu bu ıse girmeyi düşünüyorm arastryrm yardımcı olurönanz

    1. Merhabalar
      Size doğru bilgi vermişler. Ancak faizlerin ve enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde aynı para ile ticari taksi almak yerine daha fazla kazanabileceğiniz alternatifler de mümkündür.
      İyi düşünmenizi isteriz.
      İyi günler dileriz.

    1. Merhabalar,

      Bir çok yatırım aracı var. Bu sizin beklentilerinize ve risk alma durumunuza göre değişir. Taksi plakası almak yerine hiç bir şey yapmasanız zaten bankalar %25 veriyor.

      iyi günler dileriz.

  5. Merabalar ben duzcede universite ogrencisiyim ve bi tane taksi kiralamak isteyen birini buldum ben o taksiyi kiralayip kullanabilirmiyim yani bunun icin sofor olarak gozukmem mi gerek ykksa nasil bir yol izlemem gerekiyor bilgi verirseniz cok iyi olur

    1. Merhaba,

      Yapabilirsiniz ancak öncelikle şoförler odasından izin belgesi almanız gerekiyor.
      Bu belge ile birlikte size plaka sahibi tarafından sigorta yapılmalı.
      Sonrasında sıkıntısız bir şekilde çalışabilirsiniz.
      iyi günler dileriz.

  6. Merhabalar
    Biz plaka kiralayip baba ogul soforluk yapmayi planliyoruz izmirde bunun icin nerelere basvurmamiz gerekiyor

    1. Merhabalar,

      Öncelikle Şoförler ve otomobilciler odasına başvuru yapıp izin almanız lazım. Daha sonra SRC-2 belgesi almanız gerekiyor. Sonrasında ister kiralama ister satın alma yöntemi ile bir ticari plaka alarak çalıştırabilirsiniz.
      yi günler dileriz.

  7. Merhaba Halen çalışmakta T plakada kiracıyız plaka sahibimize veraseten ölen eşinden kalmış araç değişimi için belediye başvuruda belediye B sınıfı ehliyetin olmadıgından onay vermiyor sonuç itibari ile çalışan bir plaka ama araç değişiminde satın alma şartlarını göstererek onay vermiyor nasıl bir yol izleyebiliriz

  8. Sadece plaka kiralayıp araçsız olarak şoförlere kiralayabiliyor muyuz plakayı

    1. Merhaba,

      Yapabilirsiniz tabi.
      plaka ve müşteri bulabilirseniz bir sakıncası yok.

      iyi günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu